با ما همراه باشید

علمی پزشکی

نمک طول عمر را افزایش می‌دهد؟

منتشر شده

در

نمک طول عمر را افزایش می‌دهد؟

«توصیه کردن در این‌ باره سخت است. نمی‌دانم می‌توانیم بگوییم که مصرف نمک باعث افزایش طول عمر می‌شود یا نه. اما نتایج پژوهش ما این را نشان می‌دهد.»

فرادید نوشت: «توصیه‌های رسمی درباره مصرف نمک به‌وضوح می‌گویند، نمکِ زیاد برای سلامتی شما مضر است. این توصیه‌ها می‌گویند، نمک فشار خون و احتمال دچار شدن به بیماری‌های قلبی-عروقی و سکته قلبی و مغزی کشنده را افزایش می‌دهد.

یک نظریه می‌گوید که نمک زیادی باعث احتباس آب در خون می‌شود، روی رگ‌های خونی فشار وارد می‌کند و فشار خون را افزایش می‌دهد. بر همین‌ اساس توصیه می‌شود که بزرگسالان روزانه کمتر از ۶‌گرم نمک، معادل یک قاشق چای‌خوری سرپر، مصرف کنند. پایبند ماندن به این قانون، وقتی متوجه می‌شوید که برای مثال ۲‌تکه نان به تنهایی حاوی ۱‌گرم نمک است، آسان نیست.

سازمان بهداشت جهانی می‌گوید با کاهش مصرف نمک به کمتر از ۵‌گرم در روز می‌توان از ۲.۵‌میلیون مرگ در سال در سراسر جهان پیشگیری کرد. بسیاری از کشورها متعهد شده‌اند که تا سال ۲۰۲۵ به این هدف دست پیدا کنند. کشورهایی مانند انگلستان برای پیشگیری از مصرف نمک در حدود ۶‌درصد مالیات به غذاهای شور مانند گوشت‌های فراوری‌شده اضافه کرده‌اند.

اما اکنون پرسش‌هایی مطرح است درباره این که آیا واقعاً نمک برای همه ما بد است؟ این تردیدها بعد از مقاله‌ای که اخیراً در نشریه «یوروپین هارت» منتشر شد، قوت بیشتری پیدا کرده است. نویسنده این مقاله که پیش‌ از این خود از طرفداران کم کردنِ مصرف نمک بوده است؛ می‌گوید نتایج این پژوهش خودش را نیز «شگفت‌زده» کرده است.

به‌ طور خلاصه این پژوهش نتیجه‌گیری کرده است که مصرف بین ۱۰ تا ۱۲ ‌گرم نمک در روز می‌تواند طول عمر را افزایش دهد.

نتیجه‌گیری این تحقیق که هدایت آن را پروفسور فرانز مِسِرلی، متخصص قلب در مرکز قلب سوئیس وابسته به دانشگاه برن بر عهده داشت، خود او را هم شگفت‌زده کرده است.

او می‌گوید: «در تمام طول زندگی‌ام مثل یک مبلغ مذهبی کاهش مصرف نمک را توصیه می‌کردم. همیشه این را به بیمارانم می‌گفتم و مقاله‌هایی منتشر کرده‌ام که در آن گفته‌ام برای کاهش فشار خون و داشتن فشار خون طبیعی باید مصرف نمک را کم کنید.»

در سال ۲۰۱۸، از مسرلی دعوت شد تا یک سرمقاله در نشریه لنست بنویسد و در آن درباره مقاله‌ای که محققان کانادایی بعد از مشاهده ۹۴۳۷۸ بزرگسال بین سنین ۳۵ تا ۷۰‌سال از ۱۸ کشور دنیا و به مدت ۸ سال به نگارش درآورده بودند، نظر بدهد.

محققان در این پژوهش به این نتیجه رسیده بودند که مصرف نمک با بیماری‌های قلبی-عروقی و سکته مغزی مرتبط است، اما فقط در جوامعی که مصرف نمک به بیش‌از ۱۲.۵‌گرم در روز برسد.

آنها نتیجه‌گیری کرده بودند که «استراتژی‌هایی که مصرف نمک را در این جوامع، و نه همه جوامع، کاهش دهد می‌تواند درست باشد.»

مسرلی می‌گوید نتایج این پژوهش باورهای او را به چالش کشید. او می‌گوید: «از خودم پرسیدم این توصیه‌ای که می‌گوییم مصرف نمک را کم کنید از کجا ناشی شده است؟ هیچ شواهدی که من را متقاعد کند این ایده درست است، پیدا نکردم. بنابراین به همکارانم گفتم: «نگاه کنید، اگر نمک باعث بیماری‌های قلبی-عروقی و مرگ می‌شود، پس مصرف زیاد آن می‌تواند خطرناک باشد. بنابراین، بیایید همبستگی بین متوسط طول عمر، مرگ‌ومیر و مصرف نمک را در سراسر جهان بررسی کنیم.»

مسرلی و همکارانش در لهستان، سوئیس و آمریکا مصرف نمک و متوسط طول عمر را در ۸۱‌ کشور جهان بررسی کردند. ارقام مربوط به میزان مصرف نمک از تحقیقاتی به دست آمد که در سال ۲۰۱۳ در نشریه بی‌ام‌جِی منتشر شده بود.

از آنجا که افزایش نمک غذایی به عنوان عاملی خطرناک برای بیماری قلبی-عروقی و مرگ زودهنگام در نظر گرفته شده بود، پیش‌بینی می‌شد که رژیم‌های غذایی حاوی نمک زیاد باعث کوتاه شدنِ طول عمر شوند.

مسرلی می‌گوید: «اما با کمال شگفتی متوجه شدیم که مصرف بیشتر نمک باعث افزایش طول عمر افراد شده بود.»

این تحقیق به چرایی این مسئله نپرداخته است. اما پروفسور مسرلی و همکارانش نتیجه‌گیری کرده‌اند که «یافته‌های آنها این ایده که مصرف سدیم خوراکی باعث کوتاه شدن عمر یا مرگ زوهنگاهم می‌شود را نقض کرده است.»

مسرلی می‌گوید: «توصیه کردن در این‌ باره سخت است. نمی‌دانم می‌توانیم بگوییم که مصرف نمک باعث افزایش طول عمر می‌شود یا نه. اما نتایج پژوهش ما این را نشان می‌دهد.»

او می‌افزاید برخی حقایق را نمی‌توان نادیده گرفت. «زنان در هنگ‌کنگ بالاترین طول عمر را در جهان دارند. آن‌ها به‌ طور متوسط ۸۷ سال عمر می‌کنند و این زنان به‌ طور متوسط ۵۶‌کیلوگرم وزن دارند و ۹‌گرم نمک در طی روز مصرف می‌کنند.»

«اگر میزان مصرف نمک روزانه آنها را به نسبت وزن تعدیل کنیم، مصرف نمک آنها ۲‌ برابر نمکی است که یک مرد متوسط آمریکایی مصرف می‌کند. با این حال طول عمر آنها همچنان طولانی‌تر از طول عمر یک مرد متوسط آمریکایی است.»

به‌ نظر می‌رسد که این تحقیق از ادعایی که دکتر جیمز دینیکولانتونیو، متخصص قلب، در سال ۲۰۱۷ در آمریکا مطرح کرد، حمایت می‌کند. او بعد از مروری بر ۵۰۰‌ مقاله درباره مصرف نمک، فشار خون و بیماری قلبی، نتیجه‌گیری کرد که «بسیاری از ما نیازی نداریم مصرف نمک را کاهش دهیم. در حقیقت، برای بسیاری از ما مصرف نمک بیشتر برای سلامتی یک مزیت محسوب می‌شود.»

دینیکولانتونیو کشف کرد که «تقریباً ۸۰‌درصد از افرادی که فشار خون طبیعی [برای مثال کمتر از ۸۰/۱۲۰ mmHg]دارند، در اثر مصرف نمک فشار خون‌شان افزایش پیدا نمی‌کند. حتی در بین افرادی که فشار خون بالا دارند، ۵۵‌درصد کاملاً در برابر اثرات نمک در افزایش فشار خون، مصون هستند.»

«خیلی چیزها از قبیل ورزش کردن، کافئین، برخی داروها و تعداد زیادی از بیماری‌ها بدن را از نمک خالی می‌کند. ارائه توصیه‌های عمومی مانند این که همه باید رژیم غذایی کم‌نمک مصرف کنند، مفید نیست.»

«ما ورزش می‌کنیم که سلامتی‌مان را افزایش دهیم، پس اگر در حین ورزش عرق می‌کنیم و از طریق عرق نمک بدن دفع می‌شود، نباید به کسی که ورزش می‌کند بگوییم که مصرف نمک را به اندازه سایرین کم کند. این کار می‌تواند به کاهش نمک در بدن منجر شود.»

«بعلاوه، کمبود نمک می‌تواند ضربان قلب، هورمون استرس و سطح هورمون انسولین، را افزایش دهد. پس کم کردنِ نمک می‌تواند خطرات بیشتری برای بدن داشته باشد.»

این ایده که سهم کمی از جمعیت «به نمک حساسیت دارند» و اکثراً نسبت به اثرات منفی آن مصونیت دارند، دهه‌هاست که وجود دارد.

یک همه‌گیرشناس سرشناس انگلیسی، تیم اسپکتور، می‌گوید، آن چه در مورد میزان مصرف بسیاری از مواد غذایی وجود دارد آن است که این مقدار بر اساس یک آدم متوسط سنجیده شده است. «هیچ‌کس متوسط نیست و با این‌ حال همه داروها و مواد غذایی یک زن یا مرد متوسط را در نظر گرفته‌اند و بر اساس نیاز آنها، میزان مصرف مواد غذایی را تعیین کرده‌اند. در مورد نمک هم همین‌طور است. سهم اندکی از جمعیت نسبت به نمک حساسیت دارند، اما بقیه اصلاً حساسیتی نسبت به آن ندارند.»

او می‌گوید: «بدن هر فردی به نمک متفاوت پاسخ می‌دهد. تحقیقات زیادی وجود دارد که نشان می‌دهد برخی از افراد واکنش‌های شدیدتری به نمک نشان می‌دهند و در واقع به نمک حساسیت دارند.» او می‌گوید درست است که چنین نظریه‌ای خیلی جنجالی است اما هر روز بیشتر بر سر آن توافق می‌شود.

انجمن قلب آمریکا در سال ۲۰۱۶ مقاله‌ای منتشر کرد که می‌گفت حساسیت به نمک به ژن‌ها مرتبط است. یک تحقیق که در سال ۲۰۱۱ بروی ۷۴۰۰۰ اروپایی انجام و نتایج آن در نشریه ژنتیک نیچر منتشر شد، نشان داد که ۶ مکانیزم ژنتیکی مجزا در فشار خون دخیل است.

اما موضوع آن است که تشخیص افراد حساس به نمک یک چالش است. به هر حال پروفسور اسپکتور می‌گوید: «آن چه ما نیاز داریم رویکردهایی است که رژیم‌های غذایی را به صورت انفرادی تهیه می‌کنند و یک رژیم غذایی عموی برای یک فرد تجویز نمی‌کنند.»

اسپکتور به نقل از ۱۸۵ مقاله‌ای که در سال ۲۰۱۷ درباره ارتباط بین کاهش نمک و فشار خون انجام شده است، می‌گوید: «در افرادی که فشار خون طبیعی دارند، کاهش نمک به یک‌چهارم یک قاشق چای‌خوری در روز [معادل ۷‌گرم] فقط منجر به ۲‌درصد کاهش در فشار خون سیستولیک – فشار در رگ‌های خونی در زمان انقباض قلب – شد.

اسپکتور نتیجه‌گیری می‌کند که «چنین کاهش اندکی ما را با این پرسش مواجه می‌کند که آیا حذف نمک از رژیم غذایی و دنبال کردنِ رژیم غذایی بی‌نمک واقعاً ارزش دارد؟»

پس آیا باید رژیم نمکین را دنبال کنیم؟

«به‌هیچ عنوان!» این را پروفسور گراهام مک‌گرگور، متخصص پزشکی قلب و عروق در لندن و یکی از بنیان‌گذاران اقدام برای کاهش مصرف نمک می‌گوید. او دو دهه گذشته را صرف برگزاری کمپین‌های موفق برای کاهش مصرف نمک در انگلستان کرده است.

او می‌گوید: «این بیانیه که کاهش مصرف نمک، به مقدار ناچیزی باعث کاهش فشار خون در جمعیت می‌شود، نشان‌دهنده آن است که فهم نادرستی از همه‌گیری وجود دارد.»

«فارغ از اینکه برخی از افراد ممکن است به نمک حساسیت داشته باشند، کاهش مصرف نمک در کل جمعیت می‌تواند باعث حفظ جان بسیاری از افراد شود.»

پروفسور مک‌گرگو می‌گوید، هیچ تردیدی نیست که «تغییرات کم در مصرف نمک در کل جمعیت می‌تواند اثرات بزرگ داشته باشد.»

نخستین‌ بار پروفسور جافری روز، همه‌گیرشناس در مدرسه بهداشت و طب گرمسیری، در لندن نشان داد که کاهش مصرف نمک به مقدار کم برای کل جمعیت بسیار سودمند است. او در سال ۱۹۹۸ نمونه ادرار ۱۰۰۰۰ نفر را در ۵۲ مرکز در سراسر جهان بررسی کرد تا میزان دفع نمک را طی ۲۴‌ساعت اندازه‌گیری کند. او سپس در مقاله‌ای که در بی‌ام‌جی منتشر شد اعلام کرد «پژوهش انجام‌شده نشان داد که ۲‌میلی‌متر کاهش فشار خون در کل جمعیت، در مقایسه با داروهای ضدفشار، اثر قوی‌تری در کاهش موارد سکته و حمله قلبی دارد.»

تحقیق مشابه دیگری که توسط پروفسور مک‌گرگور و همکارانش با مشارکت ۱۲۰۰۰ نفر و ۱۳۳ آزمایش انجام شد، نشان داد که کاهش مصرف نمک، حتی در بین کسانی که فشار خون طبیعی داشتند، باعث کاهش فشار خون شده است؛ و هرچه مقدار نمک کم‌تر شده، فشار خون نیز پایین‌تر آمده است.

تحقیقی که در سال ۲۰۰۸ در انگلستان انجام شد نیز نشان داد کاهش مصرف نمک ۶۰۰۰‌ مرگ در سال در اثر بیماری‌های قلبی-عروقی را کاهش داده است.»

منبع:ایسنا

ادامه مطلب
برای افزودن دیدگاه کلیک کنید

یک پاسخ بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

علمی پزشکی

فرد مبتلا به اُمیکرون پس از ۵ روز دیگر ناقل نیست

منتشر شده

در

توسط

 معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد گفت: مدت زمان انتقال سویه امیکرون نسبت به سویه‌های قبلی کمتر است، فرد مبتلا به اُمیکرون تنها تا پنج روز این ویروس را انتقال می‌دهد و پس این مدت بیماری انتقال پیدا نمی‌کند.

سید راشد جزایری ۲۹ دی‌ماه در در قرارگاه عملیاتی مقابله با کرونا در چهارمحال و بختیاری با اشاره به اجرای طرح شهید سلیمانی در راستای مدیریت هر چه بهتر بیماری کرونا در استان، اظهار کرد: سه شعار مشارکت مردمی، واکسیناسیون عمومی و استفاده از فناوری‌های نوین در این طرح مورد تاکید است، متاسفانه در بحث مدیریت بیماری کرونا مشارکت مردم و مسئولان در مدیریت این بیماری قابل قبول نیست.

معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد با تاکید بر تاثیر واکسیناسیون در کاهش آمار ابتلا و بستری در سویه اُمیکرون، گفت: طبق برآوردها میزان ابتلای افراد واکسینه شده در مقابل افرادی که واکسن تزریق نکرده‌اند در سویه اُمیکرون ۵۰ درصد کمتر و میزان خطر بستری افرادی که سه دز واکسن زده‌اند در این سویه ۸۱ درصد کمتر است.

وی افزود: آمار ابتلا به کرونا در سویه اُمیکرون در کشورهای همسایه از جمله ترکیه، امارات متحده، قطر، کویت و بحرین به‌صورت آسانسوری در حال افزایش است، خوشبختانه روند بستری و فوت در ایران کاهشی بوده، اما افزایش موارد سرپایی یک زنگ خطر جدی برای دو هفته آینده است.

جزایری با بیان اینکه تاکنون از ۳۵.۷ درصد جمعیت چهارمحال و بختیاری نمونه‌گیری انجام شده است، گفت: تاکنون ۸۷ هزار ۳۱۷ بیمار مبتلا به کرونا در استان شناسایی شده است، رتبه استان در بحث مرگ و میر و بستری کاهش داشته که نشان‌دهنده میزان رعایت پروتکل‌ها است.

معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد در خصوص روند واکسیناسیون در استان، توضیح داد: تاکنون یک میلیون و ۴۴۰ دز واکسن در استان تزریق شده است، پوشش واکسیناسیون در دز اول در گروه سنی ۱۲ تا ۱۸ سال به ۹۲ درصد  و در دز دوم به ۷۸.۲ درصد رسید، پوشش مادران باردار نیز در حال حاضر ۶۱ درصد و پوشش واکسیناسیون معلمان ۹۶ درصد است.

وی با اشاره به ورود ۶۳ هزار دز واکسن کرونا به چهارمحال  و بختیاری، عنوان کرد: از این محموله ۱۰ هزار دُز آن واکسن آسترازنکا است.

جزایری با بیان اینکه در حال حاضر سویه قالب در چهارمحال  و بختیاری سویه اُمیکرون است، تصریح کرد: مدت زمان انتقال سویه امیکرون نسبت به سویه‌های قبلی کمتر است، فرد مبتلا به اُمیکرون تنها تا پنج روز این ویروس را انتقال می‌دهد و پس این مدت بیماری انتقال پیدا نمی‌کند.

پایگاه‌های واکسیناسیون در چهارمحال و بختیاری افزایش پیدا کند

در ادامه جلسه جعفر مردانی- معاون سیاسی، اجتماعی و امنیتی استانداری چهارمحال و بختیاری با اشاره به اینکه قرارگاه شهید حاج قاسم سلیمانی به برکت خون پاک این شهید والامقام راه‌اندازی شد و خدمات خوبی را از سوی مجموعه علوم پزشکی، سپاه، بسیج، هلال احمر و دیگر نهادها ارائه می‌دهد، اظهار کرد: امروز در گام ششم طرح شهید سلیمانی، این طرح با تشکیل کارگروه آموزش و اطلاع‌رسانی با دبیری اداره‌کل فرهنگ و ارشاد اسلامی تقویت و سرعت می‌گیرد که ظرفیت رسانه‌ها و شبکه‌های اجتماعی فضای مجازی می‌تواند در خدمت اقناع‌سازی، فرهنگ‌سازی و آگاهی‌بخشی در راستای کاهش خطرات بیماری و پیشگیری و نیز پیشبرد مبحث واکسیناسیون قرار بگیرد.

وی  در خصوص افزایش پایگاه‌های واکسیناسیون، هماهنگی شهرداری با دانشگاه علوم پزشکی ‌می‌تواند انجام شود، ادامه داد: برای شهر شهرکرد و سایر شهرها نیز همین رویه پیگیری شود، در حوزه حمایتی نیز که با محوریت سپاه پیش می‌رود و این نهاد به همراه دیگر مجموعه‌های خیریه اقدامات مؤثری را در راستای حمایت مادی و معنوی از آسیب‌دیدگان از کرونا طی دو سال گذشته انجام داده است که همچنان این روند را ادامه می‌دهد و به‌ویژه با شیوع سویه اُمیکرون می‌طلبد که تیم‌های نظارتی این نهاد برای نظارت بر دستگاه‌ها در حیطه‌های آموزشی، صنعت و معدن و غیره تشدید شود.

مردانی با بیان اینکه دریافت کنندگان هر سه دُز واکسن کرونا تا ۸۱ درصد از ابتلا به بیماری مصون می‌مانند، تصریح کرد: این نکته باید توسط اصحاب رسانه به خوبی برای مردم استان اطلاع‌رسانی و تبیین شود تا جامعه هدف برای دریافت واکسن تشویق شوند و پیش از گرفتاری در بیماری و تحمیل هزینه به خود و خانوده و دولت، از بروز بیماری پیشگیری کنند و جامعه نیز از تبعات بروز پیک جدید در امان بماند.

 

ادامه مطلب

علمی پزشکی

تاثیر شگفت‌انگیز سلول‌های بنیادی بر درمان کووید-۱۹

منتشر شده

در

توسط

سلول‌های بنیادی، قابلیت‌های بسیاری دارند که آنها را به عوامل مهمی در مقابله با کووید-۱۹ تبدیل می‌کند.

 به نقل از نیوز مدیکال نت، نظارت بر آنفلوانزا و بیماری‌های مرتبط با آن از دسامبر سال ۲۰۱۹ در شهر ووهان چین انجام گرفت و تعدادی از موارد ابتلا به سینه‌پهلوی ویروسی کشف شدند که همه آنها به عنوان عفونت ریوی تشخیص داده شده‌اند. “سازمان جهانی بهداشت”(WHO) در ۱۲ ژانویه ۲۰۲۰ این ویروس را به عنوان کروناویروس جدید معرفی کرد. این کروناویروس جدید، “کروناویروس سندرم حاد تنفسی ۲”(SARS-CoV-2) نامیده شد و سازمان جهانی بهداشت، بیماری ناشی از آن را “بیماری کروناویروس ۲۰۱۹” یا “کووید-۱۹”(COVID-19) نامید.

کنترل ایمنی و ترمیم آسیب‌های بافتی، از قابلیت‌های مهم سلول‌های بنیادی، به ویژه “سلول‌های بنیادی مزانشیمی”(MSCs) است. سلول‌های بنیادی مزانشیمی و “سلول‌های بنیادی/نیایاخته ریه”(LSCs) در سال‌های اخیر به طور گسترده در درمان عفونت‌ها و بیماری‌های ویروسی مانند آسیب حاد ریه استفاده شده‌اند. از زمان شیوع کووید-۱۹، درمان با سلول‌های بنیادی مزانشیمی در کانون توجه بوده است. سلول‌های بنیادی مزانشیمی در پژوهش‌های جدید، به طور موثری توانسته‌اند تا واکنش التهابی شدید را در بیماران مبتلا به کووید-۱۹ کاهش ‌دهند، عملکرد ریه را بهبود ببخشند، از ریه محافظت کنند و به ترمیم آن بپردازند و نقش مثبتی در تسکین دادن فیبروز ریوی در بیماران مبتلا به کووید-۱۹ داشته باشند.

علاوه بر این، اندام‌واره‌های تولید شده از سلول‌های بنیادی، در پژوهش‌های بسیاری ایجاد شده‌اند تا یک مدل ایده‌آل و کافی برای بررسی احتمال ابتلای بسیاری از اندام‌ها به کروناویروس سندرم حاد تنفسی ۲ باشند که می‌تواند به بررسی‌های بالینی کمک کند.

گروهی از پژوهشگران چندین مؤسسه، به بررسی نقش سلول‌های بنیادی در مقابله با کووید-۱۹ پرداخته‌اند که بررسی سیستماتیک در مورد درمان کووید-۱۹ با استفاده از سلول‌های بنیادی و مدل‌سازی بیماری را در بر دارد.

استفاده از سلول‌های بنیادی برای درمان کووید-۱۹

در حال حاضر پژوهش‌های بسیاری برای درمان کووید-۱۹ شدید با سلول‌های بنیادی به ویژه سلول‌های بنیادی مزانشیمی انجام شده‌اند. سلول‌های بنیادی مزانشیمی به دلیل قابلیت تمایز در چند جهت، قابلیت‌های تعدیل‌کننده ایمنی و در بر نداشتن مشکلات اخلاقی، مورد توجه زیادی قرار گرفته‌اند. این سلول‌ها از بافت‌های بسیاری استخراج می‌شوند و برای ترمیم و بازسازی بافت مورد نظر به کار می‌روند. سلول‌های بنیادی مزانشیمی را در حال حاضر می‌توان از طیف وسیعی از بافت‌های انسانی مانند مغز استخوان، خون بند ناف، بافت چربی، آندومتر، خون رحم، رویان و مواردی از این دست استخراج کرد.

نخستین آزمایش درمان کووید-۱۹ با سلول‌های بنیادی نشان داد که تجویز سلول‌های بنیادی مزانشیمی برای هفت بیمار مبتلا به کووید-۱۹، نتایج درمان آنها را بهبود بخشیده و ارتقا داده است. این آزمایش که از ۲۳ ژانویه تا ۱۶ فوریه سال ۲۰۲۰ انجام شد، واکنش‌های منفی حاد یا آلرژیک را در هیچ کدام از هفت بیمار به همراه نداشت. بیماران پیش از درمان با سلول‌های بنیادی مزانشیمی، از تب بالا، ضعف، تنگی نفس و کم‌اکسیژنی رنج می‌بردند. همه نشانه‌ها بین دو تا چهار روز پس از درمان ناپدید شدند و عملکرد ریه همه بیماران نیز بهبود یافت.

سلول‌های بنیادی مزانشیمی، بیشترین قابلیت را به عنوان یک درمان مبتنی بر سلول برای کووید-۱۹ نشان می‌دهند زیرا دارای ویژگی‌های تنظیم‌کننده ایمنی قابل توجهی هستند و می‌توانند سیستم ایمنی ذاتی و تطبیقی را تنظیم کنند. سلول‌های بنیادی مزانشیمی برای کاهش واکنش‌های ایمنی بیش از اندازه و سندرم طوفان سیتوکین می‌توانند انواع گوناگونی از مواد محلول و همچنین وزیکول‌ها و اگزوزوم‌های خارج سلولی را منتشر کنند.

همچنین، سلول‌های بنیادی مزانشیمی می‌توانند به واسطه تعامل مستقیم با سلول‌های ایمنی مانند سلول‌های T، سلول‌های B، درشت‌خوارها، نوتروفیل‌ها و سلول‌های کشنده طبیعی، بر شدت و تعادل واکنش ایمنی تأثیر بگذارند. علاوه بر این، بررسی‌ها نشان می‌دهند که سلول‌های بالغ تنها زمانی اینترفرون تولید می‌کنند که ویروس به آنها حمله کند. این کار، صدها ژن ضد ویروس را فعال می‌کند و سلول‌های ایمنی را برای مقابله با ویروس به کار می‌گیرد. این در حالی است که سلول‌های بنیادی، مستقل از اینترفرون هستند و می‌توانند بسیاری از ژن‌های ضد ویروس را به طور مداوم فعال کنند.

 

ادامه مطلب

علمی پزشکی

اُمیکرون باعث کووید طولانی می شود؟

منتشر شده

در

توسط

با افزایش موارد ابتلا به کووید-۱۹ ناشی از گسترش سویه اُمیکرون در سراسر جهان، نگرانی‌هایی در مورد بازگشت علائم طولانی مدت این بیماری از جمله تنگی نفس، خستگی، مه مغزی، اضطراب و حتی افسردگی مطرح شده است.

 “آنتونی فائوچی”، متخصص بیماری‌های عفونی ایالات متحده، اخیرا در مصاحبه‌ای گفته است که عارضه “کووید طولانی” ممکن است بدون توجه به سویه ویروس ظاهر شود. این بدان معناست افرادی که تحت تاثیر موج فعلی بیماری قرار گرفته‌اند باید اقدامات لازم را برای مدیریت موثر علائم پس از ابتلا به کووید انجام دهند.

در این مرحله از همه گیری کووید-۱۹ که در آن تعداد موارد ابتلا به بیماری به دلیل شیوع سویه اُمیکرون افزایش یافته است، خطر ابتلا به کووید طولانی ناشی از این سویه به طور جدی همانند قبل ارزیابی نشده و ممکن است به دلیل نبود داده های مناسب باشد.

طبق گفته‌ی مرکز کنترل و پیشگیری از بیماریهای ایالات متحده (CDC)، کووید طولانی با طیفی از علائم همراه است که می‌تواند هفته‌ها یا ماه‌ها پس از آلوده شدن به کروناویروس ادامه داشته باشد یا ممکن است هفته‌ها پس از عفونت ظاهر شود. همچنین کووید طولانی ممکن است برای هر بیمار مبتلا به کووید-۱۹ اتفاق بیفتد، حتی اگر بیماری خفیف باشد یا علائمی نداشته باشد.

علائم کووید طولانی 

اگر از بیماری کووید-۱۹ بهبود یافته اید اما هنوز برخی علائم را تجربه می کنید، ممکن است دچار کووید طولانی شده باشید. برخی از شایع ترین علائم آن شامل تنگی نفس، اختلال عملکرد شناختی (مه مغزی) و همچنین خستگی است.

علائم دیگری که ممکن است افراد تجربه کنند عبارتند از درد قفسه سینه، مشکل در صحبت کردن، اضطراب یا افسردگی، دردهای عضلانی، تب، از دست دادن بویایی، از دست دادن چشایی، سردرد، خستگی، اختلال خواب، مشکلات تمرکز و درد شکمی.

بیمار کووید-۱۹ حتی ممکن است بر اثر ابتلا به نوع خفیف بیماری نیز تا مدتها با علائم آن درگیر باشد. اینکه این علائم برای چه مدت زمانی ادامه پیدا می کند کاملا مشخص نیست. به گفته کارشناسان این عارضه می‌تواند سه ماه در برخی تا شش ماه و به طور بالقوه تا ۹ ماه هم طول بکشد.

به گزارش ایسنا به نقل از هندوستان تایمز، به منظور مصونیت از فرد در برابر بیماری و پیشگیری از بروز علائم کووید طولانی لازم است واکسیناسیون به موقع انجام شود، استفاده از ماسک فراموش نشود، فاصله اجتماعی رعایت شود و همچنین از حضور در اماکن شلوغ و مکان‌های با تهویه ضعیف خودداری شود.

 

ادامه مطلب
تبلیغات

برترین ها