با ما همراه باشید

علمی پزشکی

نمک طول عمر را افزایش می‌دهد؟

منتشر شده

در

نمک طول عمر را افزایش می‌دهد؟

«توصیه کردن در این‌ باره سخت است. نمی‌دانم می‌توانیم بگوییم که مصرف نمک باعث افزایش طول عمر می‌شود یا نه. اما نتایج پژوهش ما این را نشان می‌دهد.»

فرادید نوشت: «توصیه‌های رسمی درباره مصرف نمک به‌وضوح می‌گویند، نمکِ زیاد برای سلامتی شما مضر است. این توصیه‌ها می‌گویند، نمک فشار خون و احتمال دچار شدن به بیماری‌های قلبی-عروقی و سکته قلبی و مغزی کشنده را افزایش می‌دهد.

یک نظریه می‌گوید که نمک زیادی باعث احتباس آب در خون می‌شود، روی رگ‌های خونی فشار وارد می‌کند و فشار خون را افزایش می‌دهد. بر همین‌ اساس توصیه می‌شود که بزرگسالان روزانه کمتر از ۶‌گرم نمک، معادل یک قاشق چای‌خوری سرپر، مصرف کنند. پایبند ماندن به این قانون، وقتی متوجه می‌شوید که برای مثال ۲‌تکه نان به تنهایی حاوی ۱‌گرم نمک است، آسان نیست.

سازمان بهداشت جهانی می‌گوید با کاهش مصرف نمک به کمتر از ۵‌گرم در روز می‌توان از ۲.۵‌میلیون مرگ در سال در سراسر جهان پیشگیری کرد. بسیاری از کشورها متعهد شده‌اند که تا سال ۲۰۲۵ به این هدف دست پیدا کنند. کشورهایی مانند انگلستان برای پیشگیری از مصرف نمک در حدود ۶‌درصد مالیات به غذاهای شور مانند گوشت‌های فراوری‌شده اضافه کرده‌اند.

اما اکنون پرسش‌هایی مطرح است درباره این که آیا واقعاً نمک برای همه ما بد است؟ این تردیدها بعد از مقاله‌ای که اخیراً در نشریه «یوروپین هارت» منتشر شد، قوت بیشتری پیدا کرده است. نویسنده این مقاله که پیش‌ از این خود از طرفداران کم کردنِ مصرف نمک بوده است؛ می‌گوید نتایج این پژوهش خودش را نیز «شگفت‌زده» کرده است.

به‌ طور خلاصه این پژوهش نتیجه‌گیری کرده است که مصرف بین ۱۰ تا ۱۲ ‌گرم نمک در روز می‌تواند طول عمر را افزایش دهد.

نتیجه‌گیری این تحقیق که هدایت آن را پروفسور فرانز مِسِرلی، متخصص قلب در مرکز قلب سوئیس وابسته به دانشگاه برن بر عهده داشت، خود او را هم شگفت‌زده کرده است.

او می‌گوید: «در تمام طول زندگی‌ام مثل یک مبلغ مذهبی کاهش مصرف نمک را توصیه می‌کردم. همیشه این را به بیمارانم می‌گفتم و مقاله‌هایی منتشر کرده‌ام که در آن گفته‌ام برای کاهش فشار خون و داشتن فشار خون طبیعی باید مصرف نمک را کم کنید.»

در سال ۲۰۱۸، از مسرلی دعوت شد تا یک سرمقاله در نشریه لنست بنویسد و در آن درباره مقاله‌ای که محققان کانادایی بعد از مشاهده ۹۴۳۷۸ بزرگسال بین سنین ۳۵ تا ۷۰‌سال از ۱۸ کشور دنیا و به مدت ۸ سال به نگارش درآورده بودند، نظر بدهد.

محققان در این پژوهش به این نتیجه رسیده بودند که مصرف نمک با بیماری‌های قلبی-عروقی و سکته مغزی مرتبط است، اما فقط در جوامعی که مصرف نمک به بیش‌از ۱۲.۵‌گرم در روز برسد.

آنها نتیجه‌گیری کرده بودند که «استراتژی‌هایی که مصرف نمک را در این جوامع، و نه همه جوامع، کاهش دهد می‌تواند درست باشد.»

مسرلی می‌گوید نتایج این پژوهش باورهای او را به چالش کشید. او می‌گوید: «از خودم پرسیدم این توصیه‌ای که می‌گوییم مصرف نمک را کم کنید از کجا ناشی شده است؟ هیچ شواهدی که من را متقاعد کند این ایده درست است، پیدا نکردم. بنابراین به همکارانم گفتم: «نگاه کنید، اگر نمک باعث بیماری‌های قلبی-عروقی و مرگ می‌شود، پس مصرف زیاد آن می‌تواند خطرناک باشد. بنابراین، بیایید همبستگی بین متوسط طول عمر، مرگ‌ومیر و مصرف نمک را در سراسر جهان بررسی کنیم.»

مسرلی و همکارانش در لهستان، سوئیس و آمریکا مصرف نمک و متوسط طول عمر را در ۸۱‌ کشور جهان بررسی کردند. ارقام مربوط به میزان مصرف نمک از تحقیقاتی به دست آمد که در سال ۲۰۱۳ در نشریه بی‌ام‌جِی منتشر شده بود.

از آنجا که افزایش نمک غذایی به عنوان عاملی خطرناک برای بیماری قلبی-عروقی و مرگ زودهنگام در نظر گرفته شده بود، پیش‌بینی می‌شد که رژیم‌های غذایی حاوی نمک زیاد باعث کوتاه شدنِ طول عمر شوند.

مسرلی می‌گوید: «اما با کمال شگفتی متوجه شدیم که مصرف بیشتر نمک باعث افزایش طول عمر افراد شده بود.»

این تحقیق به چرایی این مسئله نپرداخته است. اما پروفسور مسرلی و همکارانش نتیجه‌گیری کرده‌اند که «یافته‌های آنها این ایده که مصرف سدیم خوراکی باعث کوتاه شدن عمر یا مرگ زوهنگاهم می‌شود را نقض کرده است.»

مسرلی می‌گوید: «توصیه کردن در این‌ باره سخت است. نمی‌دانم می‌توانیم بگوییم که مصرف نمک باعث افزایش طول عمر می‌شود یا نه. اما نتایج پژوهش ما این را نشان می‌دهد.»

او می‌افزاید برخی حقایق را نمی‌توان نادیده گرفت. «زنان در هنگ‌کنگ بالاترین طول عمر را در جهان دارند. آن‌ها به‌ طور متوسط ۸۷ سال عمر می‌کنند و این زنان به‌ طور متوسط ۵۶‌کیلوگرم وزن دارند و ۹‌گرم نمک در طی روز مصرف می‌کنند.»

«اگر میزان مصرف نمک روزانه آنها را به نسبت وزن تعدیل کنیم، مصرف نمک آنها ۲‌ برابر نمکی است که یک مرد متوسط آمریکایی مصرف می‌کند. با این حال طول عمر آنها همچنان طولانی‌تر از طول عمر یک مرد متوسط آمریکایی است.»

به‌ نظر می‌رسد که این تحقیق از ادعایی که دکتر جیمز دینیکولانتونیو، متخصص قلب، در سال ۲۰۱۷ در آمریکا مطرح کرد، حمایت می‌کند. او بعد از مروری بر ۵۰۰‌ مقاله درباره مصرف نمک، فشار خون و بیماری قلبی، نتیجه‌گیری کرد که «بسیاری از ما نیازی نداریم مصرف نمک را کاهش دهیم. در حقیقت، برای بسیاری از ما مصرف نمک بیشتر برای سلامتی یک مزیت محسوب می‌شود.»

دینیکولانتونیو کشف کرد که «تقریباً ۸۰‌درصد از افرادی که فشار خون طبیعی [برای مثال کمتر از ۸۰/۱۲۰ mmHg]دارند، در اثر مصرف نمک فشار خون‌شان افزایش پیدا نمی‌کند. حتی در بین افرادی که فشار خون بالا دارند، ۵۵‌درصد کاملاً در برابر اثرات نمک در افزایش فشار خون، مصون هستند.»

«خیلی چیزها از قبیل ورزش کردن، کافئین، برخی داروها و تعداد زیادی از بیماری‌ها بدن را از نمک خالی می‌کند. ارائه توصیه‌های عمومی مانند این که همه باید رژیم غذایی کم‌نمک مصرف کنند، مفید نیست.»

«ما ورزش می‌کنیم که سلامتی‌مان را افزایش دهیم، پس اگر در حین ورزش عرق می‌کنیم و از طریق عرق نمک بدن دفع می‌شود، نباید به کسی که ورزش می‌کند بگوییم که مصرف نمک را به اندازه سایرین کم کند. این کار می‌تواند به کاهش نمک در بدن منجر شود.»

«بعلاوه، کمبود نمک می‌تواند ضربان قلب، هورمون استرس و سطح هورمون انسولین، را افزایش دهد. پس کم کردنِ نمک می‌تواند خطرات بیشتری برای بدن داشته باشد.»

این ایده که سهم کمی از جمعیت «به نمک حساسیت دارند» و اکثراً نسبت به اثرات منفی آن مصونیت دارند، دهه‌هاست که وجود دارد.

یک همه‌گیرشناس سرشناس انگلیسی، تیم اسپکتور، می‌گوید، آن چه در مورد میزان مصرف بسیاری از مواد غذایی وجود دارد آن است که این مقدار بر اساس یک آدم متوسط سنجیده شده است. «هیچ‌کس متوسط نیست و با این‌ حال همه داروها و مواد غذایی یک زن یا مرد متوسط را در نظر گرفته‌اند و بر اساس نیاز آنها، میزان مصرف مواد غذایی را تعیین کرده‌اند. در مورد نمک هم همین‌طور است. سهم اندکی از جمعیت نسبت به نمک حساسیت دارند، اما بقیه اصلاً حساسیتی نسبت به آن ندارند.»

او می‌گوید: «بدن هر فردی به نمک متفاوت پاسخ می‌دهد. تحقیقات زیادی وجود دارد که نشان می‌دهد برخی از افراد واکنش‌های شدیدتری به نمک نشان می‌دهند و در واقع به نمک حساسیت دارند.» او می‌گوید درست است که چنین نظریه‌ای خیلی جنجالی است اما هر روز بیشتر بر سر آن توافق می‌شود.

انجمن قلب آمریکا در سال ۲۰۱۶ مقاله‌ای منتشر کرد که می‌گفت حساسیت به نمک به ژن‌ها مرتبط است. یک تحقیق که در سال ۲۰۱۱ بروی ۷۴۰۰۰ اروپایی انجام و نتایج آن در نشریه ژنتیک نیچر منتشر شد، نشان داد که ۶ مکانیزم ژنتیکی مجزا در فشار خون دخیل است.

اما موضوع آن است که تشخیص افراد حساس به نمک یک چالش است. به هر حال پروفسور اسپکتور می‌گوید: «آن چه ما نیاز داریم رویکردهایی است که رژیم‌های غذایی را به صورت انفرادی تهیه می‌کنند و یک رژیم غذایی عموی برای یک فرد تجویز نمی‌کنند.»

اسپکتور به نقل از ۱۸۵ مقاله‌ای که در سال ۲۰۱۷ درباره ارتباط بین کاهش نمک و فشار خون انجام شده است، می‌گوید: «در افرادی که فشار خون طبیعی دارند، کاهش نمک به یک‌چهارم یک قاشق چای‌خوری در روز [معادل ۷‌گرم] فقط منجر به ۲‌درصد کاهش در فشار خون سیستولیک – فشار در رگ‌های خونی در زمان انقباض قلب – شد.

اسپکتور نتیجه‌گیری می‌کند که «چنین کاهش اندکی ما را با این پرسش مواجه می‌کند که آیا حذف نمک از رژیم غذایی و دنبال کردنِ رژیم غذایی بی‌نمک واقعاً ارزش دارد؟»

پس آیا باید رژیم نمکین را دنبال کنیم؟

«به‌هیچ عنوان!» این را پروفسور گراهام مک‌گرگور، متخصص پزشکی قلب و عروق در لندن و یکی از بنیان‌گذاران اقدام برای کاهش مصرف نمک می‌گوید. او دو دهه گذشته را صرف برگزاری کمپین‌های موفق برای کاهش مصرف نمک در انگلستان کرده است.

او می‌گوید: «این بیانیه که کاهش مصرف نمک، به مقدار ناچیزی باعث کاهش فشار خون در جمعیت می‌شود، نشان‌دهنده آن است که فهم نادرستی از همه‌گیری وجود دارد.»

«فارغ از اینکه برخی از افراد ممکن است به نمک حساسیت داشته باشند، کاهش مصرف نمک در کل جمعیت می‌تواند باعث حفظ جان بسیاری از افراد شود.»

پروفسور مک‌گرگو می‌گوید، هیچ تردیدی نیست که «تغییرات کم در مصرف نمک در کل جمعیت می‌تواند اثرات بزرگ داشته باشد.»

نخستین‌ بار پروفسور جافری روز، همه‌گیرشناس در مدرسه بهداشت و طب گرمسیری، در لندن نشان داد که کاهش مصرف نمک به مقدار کم برای کل جمعیت بسیار سودمند است. او در سال ۱۹۹۸ نمونه ادرار ۱۰۰۰۰ نفر را در ۵۲ مرکز در سراسر جهان بررسی کرد تا میزان دفع نمک را طی ۲۴‌ساعت اندازه‌گیری کند. او سپس در مقاله‌ای که در بی‌ام‌جی منتشر شد اعلام کرد «پژوهش انجام‌شده نشان داد که ۲‌میلی‌متر کاهش فشار خون در کل جمعیت، در مقایسه با داروهای ضدفشار، اثر قوی‌تری در کاهش موارد سکته و حمله قلبی دارد.»

تحقیق مشابه دیگری که توسط پروفسور مک‌گرگور و همکارانش با مشارکت ۱۲۰۰۰ نفر و ۱۳۳ آزمایش انجام شد، نشان داد که کاهش مصرف نمک، حتی در بین کسانی که فشار خون طبیعی داشتند، باعث کاهش فشار خون شده است؛ و هرچه مقدار نمک کم‌تر شده، فشار خون نیز پایین‌تر آمده است.

تحقیقی که در سال ۲۰۰۸ در انگلستان انجام شد نیز نشان داد کاهش مصرف نمک ۶۰۰۰‌ مرگ در سال در اثر بیماری‌های قلبی-عروقی را کاهش داده است.»

منبع:ایسنا

ادامه مطلب
برای افزودن دیدگاه کلیک کنید

یک پاسخ بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

علمی پزشکی

آمادگی نیماد برای همکاری مشترک با سازمانها/ حمایت 14 میلیارد تومانی از طرحهای توسعه زیست فناوری

منتشر شده

در

توسط

آمادگی نیماد برای همکاری مشترک با سازمانها/ حمایت 14 میلیارد تومانی از طرحهای توسعه زیست فناوری

فصل جدیدی از فعالیت‌های “موسسه ملی توسعه تحقیقات علوم پزشکی کشور” (NIMAD) در همکاری با سازمان‌هایی که متقاضی انجام پروژه‌های حوزه سلامت در قالب پژوهش هستند، آغاز شده است.

به گزارش ایسنا، دکتر فرید نجفی، معاون تحقیقات و فناوری وزارت بهداشت، با اعلام این خبر گفت: مدل جدید حمایتی اعلام “فراخوان مبتنی بر درخواست پروپوزال تحقیقاتی” در راستای توصیه سازمان جهانی بهداشت برای تصمیم‌گیری آگاه از شواهد است. با این روش مدل جدیدی برای شبکه‌های تحقیقاتی حوزه سلامت تعریف شد تا اولویت‌های مهم حوزه خود را مشخص کرده و تبدیل به ‌RFP کنند و سپس با سازمانهای مرتبطی که سیاست گذاران حوزه سلامت هستند به توافق و تفاهم برسند.

معاون تحقیقات و فناوری وزارت بهداشت،  افزود: هر سازمانی که متعهد شود 50 درصد هزینه تحقیقاتی یک RFP را تامین کند، موسسه نیماد نیز 50 درصد باقی‌مانده را به شرط رعایت چارچوب‌های علمی مانند برگزاری فراخوان و انجام داوری peer review  پرداخت خواهد کرد.

وی با تاکید بر اینکه مشارکت مالی سازمانی که در آینده مجری نتایج آن تحقیقات است، تضمین‌کننده به کارگیری نتایج پژوهش خواهد بود، گفت: همیشه در دنیا یکی از چالش‌های مهم این است که نتیجه تحقیقات و پژوهش‌های انجام شده توسط دستگاه‌های مجری و سیاست‌گذار به کار گرفته شود و سیاست‌گذاری‌ها بر مبنای شواهد علمی باشد؛ وقتی یک سازمان سیاست‌گذار حاضر است 50 درصد از هزینه‌های تحقیقاتی یک طرح را پرداخت کند بدون شک تعهد بیشتری برای به‌کارگیری نتایج آن طرح تحقیقاتی را هم خواهد داشت.

نجفی در خصوص سازمان‌های متقاضی پروژه‌های تحقیقاتی گفت: این سازمان‌ها می‌توانند از درون وزارت بهداشت باشند یا سازمان‌هایی که خارج از وزارت بهداشت فعالیت مرتبط با حوزه سلامت دارند، مانند سازمان محیط زیست، بهزیستی، وزارت ورزش و جوانان ، سازمان انتقال خون، سازمان‌های بیمه گرو غیره.

به کارگیری مراکز تحقیقاتی همکار

معاون تحقیقات و فناوری وزارت بهداشت، با اشاره به اینکه وظیفه تعیین اولویت‌های حوزه سلامت با سازمان‌های سیاست‌گذار همراه با محققین و متخصصین رشته‌های مختلف است، گفت: شاید برخی نقد داشته باشند که سازمان و دستگاه اجرایی اگر اولویت‌های تحقیقاتی را مشخص کنند امکان دارد سوالاتی طرح کنند که پاسخ آن سئوالات قبلا در مجموعه‌های دانشی ارایه شده است ولی سازمان سیاست‌گذار از آن‌ها بی‌اطلاع هستند. برای این مسئله هم مراکز تحقیقاتی همکار را در کنار سازمان‌ها در نظر گرفتیم تا در صورت تعیین اولویت یا طرح سوال ابتدا توسط مرکز تحقیقاتی مورد بررسی و راستی‌آزمایی قرار گیرند که آیا جواب موضوعات مطرح شده در پایگاه‌های دانشی داخلی یا خارجی وجود دارد یا خیر؟!  اگرچه در حال حاضر در بسیاری از سازمان‌های سیاست‌گذار حوزه سلامت توانایی رصد آخرین مطالب علمی وجود دارد، همکاری مراکز تحقیقاتی در این خصوص می‌تواند نقائص احتمالی را برطرف کند.

وی افزود: اولویتی که از این سازمان یا نهاد سیاست‌گذار حوزه سلامت با همکاری مرکز تحقیقاتی همکار تعیین می‌شود ابتدا باید تبدیل به ‌RFP شود و سپس به تایید موسسه نیماد به عنوان بزرگترین موسسه حامی تحقیقات حوزه علوم پزشکی برسد تا برای انجام آن طرفین تامین اعتبار کنند و در نهایت به‌صورت فراخوان در معرض اعلان عمومی قرار گیرد.

حمایت 14 میلیارد تومانی از طرح های تحقیقاتی

نجفی در ادامه گفت: فاز بعدی همکاری موسسه نیماد با معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری است. واقعیت این است که معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری با در اختیار داشتن 12 ستاد و بسیاری از نهادهای وابسته، یکی از مهمترین بخش‌های تاثیرگذار در زیست بوم تحقیقات و فناوری کشور محسوب می‌شود. از 12 ستاد حداقل پنج ستاد این معاونت به‌طور مستقیم با حوزه سلامت مرتبط است.

معاون وزیر بهداشت با اعلام اینکه در حال حاضر مشارکت موسسه نیماد با چندین ستاد معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری آغاز شده است، گفت: از جمله آنها ستاد توسعه زیست فناوری است که بر اساس توافق صورت گرفته نیماد و ستاد مزبور به‌طور مشترک تا سقف 14 میلیارد تومان از طرح‌های مرتبط و مورد علاقه، حمایت می کنند.

وی با اشاره به اینکه در دنیا امور مرتبط با علوم شناختی و مغز پیشرفت شگرفتی داشته است، گفت: در راستای توسعه همکاری‌ها، کمیته علوم اعصاب و بهداشت روان در نیماد و ستاد توسعه علوم و فناوری‌های شناختی معاونت علمی و فناوری نیز مشارکت خود را در حمایت از طرح‌های تحقیقاتی در این زمینه آغاز کرده‌اند که طی آن و بر اساس توافق صورت گرفته، به صورت مشترک طرفین 4 میلیارد تومان در طرح‌های تحقیقاتی مشترک سرمایه‌گذاری خواهند کرد. هم اکنون نیز فراخوان‌های علوم شناختی در سایت نیماد منتشر شده است.

در همین راستا، معاون تحقیقات و فناوری وزارت بهداشت از همکاری چهارجانبه میان دفتر طب سنتی وزارت بهداشت، ستاد توسعه علوم و فناوری‌های گیاهان دارویی و طب سنتی معاونت علمی و موسسه نیماد خبر داد که به‌زودی این همکاری به‌صورت رسمی توسعه خواهد یافت.

تجاری‌سازی نتایج تحقیقات حوزه سلامت

نجفی با بیان اینکه نقطه غایی تمام این برنامه‌ها ایجاد یک زیست بوم منسجم تحقیق و فناوری در حوزه سلامت است که امیدواریم در دولت بعدی ادامه یابد، افزود: اکنون همگرایی میان ستادها، نیماد و دیگر موسسات حامی تحقیقات و فناوری شکل گرفته است تا طرح‌های تحقیقاتی هدفمند و راهبردی با افقی روشنتر در کشور انجام شود. قدم بعدی برای تکمیل این چرخه، سوق دادن طرح‌ها و پروژه‌ها به‌سوی فناوری و تولید است. در این مرحله باید سرمایه‌گذران صندوق‌هایی مانند صندوق نوآوری و شکوفایی به‌طور سیستماتیک و نظام‌ مند بتوانند بعد از شناسایی چنین پروژه هایی از آنها حمایت کنند. چنین اتصالی می‌تواند چرخه تحقیق و فناوری کشور در حوزه سلامت را تکمیل کند و یک زیست بوم همگرا، متصل و فعال را در کشور شکل دهد.

بنا بر اعلام روابط عمومی معاونت تحقیقات و فناوری وزارت بهداشت ،به گفته وی، این زنجیره زیبای تحقیق و فناوری است که پیش از این به صورت پراکنده وجود داشت ولی اکنون می تواند با این برنامه‌ها به صورت ساختارمند شکل بگیرد و تکمیل شود.

 

ادامه مطلب

اقتصادی

تعرفه خدمات روانشناسی و مشاوره در سال ۱۴۰۰ ابلاغ شد

منتشر شده

در

توسط

تعرفه خدمات روانشناسی و مشاوره در سال ۱۴۰۰ ابلاغ شد

دولت مصوبه مربوط به تعیین تعرفه خدمات روانشناسی و مشاوره در سال ۱۴۰۰ را ابلاغ کرد.

به گزارش ایسنا به نقل از پایگاه اطلاع رسانی دفتر هیئت دولت، در جلسه هیئت وزیران مورخ ۶ مرداد ۱۴۰۰، تعرفه خدمات روانشناسی و مشاوره در سال ۱۴۰۰ تعیین و به تصویب دولت رسید.

بر این اساس، تعرفه خدمات روانشناسی و مشاوره برای کارشناسان ارشد و دکترای تخصصی در صورت داشتن پروانه صلاحیت حرفه ای، به ترتیب مبلغ یک میلیون و ۳۰۰ هزار ریال و مبلغ یک میلیون و ۸۷۰ هزار ریال تعیین شد.

لازم به ذکر است، تعرفه های مربوط برای ۴۵ دقیقه خدمت می باشد.

همچنین بر اساس سوابق حرفه ای، از زمان دریافت پروانه تخصصی، برای افراد با سابقه کار بالای ۱۵ سال، ۱۵ درصد به مبلغ پایه اضافه می شود.

ادامه مطلب

آموزشی

آمار مجازین گروه های آزمایشی کنکور ۱۴۰۰ اعلام شد

منتشر شده

در

توسط

آمار مجازین گروه های آزمایشی کنکور ۱۴۰۰ اعلام شد

آمار مجازین به انتخاب رشته آزمون سراسری سال ۱۴۰۰ در ۵ گروه آزمایشی ریاضی و فنی و علوم تجربی، علوم انسانی و هنر و زبان های خارجی اعلام شد.

به گزارش ایسنا، بر اساس اعلام سازمان سنجش تعداد ۱ میلیون و ۱۱۲ هزار و ۷۰۸ نفر در آزمون سراسری سال ۱۴۰۰ ثبت نام کردند که از این تعداد داوطلبان ثبت نام کننده در آزمون سراسری یک میلیون و ۱۸۴ هزار و ۱۳۰ نفر در جلسه آزمون حاضر شدند و در نهایت یک میلیون و ۹۲ هزار نفر نیز در این آزمون مجاز به انتخاب رشته شدند.

همچنین در گروه آزمایشی علوم ریاضی و فنی تعداد ۱۲۶ هزار و ۷۰۶ نفر، در گروه علوم تجربی ۳۵۹ هزار و ۶۷۷ داوطلب ، در گروه علوم انسانی ۳۳۲ هزار و ۱۰۷ داوطلب و درگروه هنر نیز از ۳۵ هزار و ۶۴ داوطلب علاقه مند به هنر و تعداد ۷۴ هزار و ۶۷۰ داوطلب و درگروه زبان های خارجی نیز  از ۲۴ هزار و ۵۳۰ علاقمند به زبان تعداد ۱۳۰ هزار و ۱۴۶ نفر مجاز به انتخاب رشته شدند.

ادامه مطلب

برترین ها