نماد سایت خبر روز

دیپلماسی برجامی به راحتی قابل کنار گذاشتن نیست/ تلاش اروپایی‌ها برای جلوگیری از شکست یکی از پروژه‌های دیپلماتیک‌شان

دیپلماسی برجامی به راحتی قابل کنار گذاشتن نیست/ تلاش اروپایی‌ها برای جلوگیری از شکست یکی از پروژه‌های دیپلماتیک‌شان

رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس دهم گفت: ایران پیشرفت‌هایی در حوزه دفاعی در اوج تحریم‌ها داشت و این پیشرفت‌ها تا حد خوداتکایی پیش رفته است بنابراین این موضوع می‌تواند به محل مذاکره دیگری تبدیل شود و معتقدم ایرانی‌ها می‌توانند دست برتر را داشته باشند.

حشمت‌الله فلاحت پیشه در گفت‌وگو با خبرنگار ایلنا، درباره این‌که دیپلمات‌های غربی اعلام کرده‌اند که می‌خواهند مسئولیت را به ایران بازگردانند و شفاف‌سازی کنند که مذاکرات احیای برجام می‌تواند در صورتیکه ایران پیشنهادی برای خروج از بن‌بست کنونی ارائه ندهد، پایان یابد، گفت: معتقدم دیپلماسی برجام به حدی مسبوق به سابقه است که به راحتی کنار گذاشته نشود و لذا طرح یکسری مواضع ضرب‌الاجلی بیشتر با هدف وادار کردن طرف مقابل برای تعدیل مواضعش صورت می‌گیرد. امروز آن چیزی که بیش از هر چیز دیگری مشاهده می‌شود، تلاش اتحادیه اروپا برای جلوگیری از شکست یکی از پروژه‌های دیپلماتیکش است.

رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس دهم یادآور شد: اتحادیه اروپا قبل از آمریکا وارد موضوعات مذاکره با ایران شده است، در واقع تروئیکای اروپایی تجربه مذاکره با ۴ دولت آقایان خاتمی، احمدی‌نژاد، روحانی و رئیسی را برای جلوگیری از شکست مذاکره دارد و این سابقه را به خاطر چند ضرب‌الاجل کنار نمی‌گذارد.

وی با اشاره به این‌که در حال حاضر ۲ دسته اصلی در همه کشورهای عضو برجام برای روند مذاکرات شکل گرفته است، اظهار داشت: یک دسته که از این شرایط استفاده می‌کنند برای اینکه عملاً پایان دیپلماسی را شکل دهند و فضا را به سمت یک تقابل جدی پیش ببرند و در همه کشورها از جمله خود ایران هم این دسته را مشاهده می‌کنیم. دسته دیگر را در طرف آمریکایی و در میان جمهوری‌خواهان مشاهده می‌کنیم که این موضوع را ۶ ماه مانده به انتخابات میاندوره‌ای کنگره یک فرصت طلایی می‌دانند که می‌تواند دست آن‌ها را به  عنوان رویکردی که به سود تندروهای آمریکایی است، باز بگذارد.

این نماینده پیشین مجلس شواری اسلامی خاطرنشان کرد: در این میان هم دسته دیگری وجود دارد که در همه کشورها فعال هستند و نمی‌خواهند سابقه دیپلماتیک را کنار بگذارند و معتقدند باید موارد اختلافی را محدود و بر سر موضوعات مشترک مذاکره کرد.

وی تاکید کرد: در یک مقطعی احیای برجام و مذاکرات آن عملاً نقاط چالشی چندانی نداشت و طرفین روی تعهدات متقابل توافق کرده بودند اما هنگامی که یک مانع بیرونی به اسم روسیه خلاء ایجاد کرد و این خلا فقط یک منع مقطعی نبود معنایش این بود که دیپلماسی باید به حاشیه رانده شود که اتفاقا دیپلماسی هم معمولا با ذکر موارد اختلافی به حاشیه رانده می‌شود و اتفاق دیگری رخ می‌دهد و همه چیز به سمت و سوی دیگری رفت.

فلاحت‌پیشه با بیان این‌که زمانی که عملا برجام احیا نشد مشاهده کردیم موارد اختلافی جدیدی مطرح و حتی برخی از دیپلمات‌های ایرانی که گفته بودند، متن نهایی نگارش شده است اعلام کردند موارد اختلافی داریم، گفت: مهمترین بحثی که در این بین مطرح شد تحریم‌های سپاه بود واقعیت این است که اروپا می‌خواهد هر موضوعی را در کانال خودش دنبال کند؛ به اختلافات برجامی به عنوان یک موضوع هسته‌ای پایان دهد اما موضوع تحریم‌های متقابل ایران و آمریکا را هم در یک کانال موازی مورد بحث قرار دهد.

وی ادامه داد: مشاهده کردیم همان‌طور که آمریکایی‌ها سپاه را در فهرست تحریم‌ها قرار دادند ایران هم سنتکام را در لیست تحریم‌ها قرار داد و این تبدیل به یک عامل دوجانبه  و یک رفتار مقابله به مثل شد.

رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس دهم بیان کرد: واقعیت این است که امروز آمریکایی‌ها بیشتر از ایرانی‌ها نگرانی دارند؛ چراکه نیروهای نظامی و برخی از شخصیت‌های آنان در لیست تحریم‌های ایران هستند و ما مشاهده می‌کنیم آمریکایی‌ها به دنبال ضمانتی هستند که عوامل شهادت سردار سلیمانی توسط ایران مورد پیگرد و انتقام قرار نگیرند.

وی یادآور شد: ایران پیشرفت‌هایی در حوزه دفاعی در اوج تحریم‌ها داشت و این پیشرفت‌ها تا حد خوداتکایی پیش رفته است بنابراین این موضوع می‌تواند به محل مذاکره دیگری تبدیل شود و معتقدم ایرانی‌ها می‌توانند دست برتر را داشته باشند.  در حال حاضر بیش از این که سیاست جدید در اروپا یک سیاست توأم با التیماتوم باشد، سیاست با هدف رسیدن به یک راه‌حل برون رفت از این رخوت برجامی است.

منبع: ايلنا

خروج از نسخه موبایل