نویسنده «صد خاطره و نکته از دکتر مصدق» با بیان اینکه قدردان زحمات محمد مصدق برای ملی شدن صنعت نفت نیستیم، میگوید: اگر همین چند کتاب جسته و گریخته درباره مصدق هم منتشر نشود، کم کم یادبود ۲۹ اسفند طوری انجام میشود که حتی نام مصدق هم از یادها میرود.
به گزارش ایسنا، محسن نیکبخت به مناسبت هفتادمین سالگرد ملیشدن صنعت نفت (۲۹ اسفندماه) به صورت مکتوب به پرسشهایی درباره روند شکلگیری کتاب «صد خاطره و نکته از دکتر مصدق» پاسخ داد.
متن این گفتوگو در ادامه میآید:
چه شد که به فکر گردآوری مجموعه نوشتههای دیگران درباره دکتر مصدق افتادید؟
صبح همان روزی که برای اولینبار به احمدآباد مستوفی رفته بودیم، در میان راه با آقایان خسرو سیف، محمد محمدی اردهالی و حسین شاه اویسی همسفر شدیم. پس از رسیدن، و طی مقدماتی برای زیارت مقبره دکتر مصدق، در اتاق جنب مزار مستقر شدیم و بعد از صرف صبحانه و بازدید از همه آن عمارتی که عظمت و عزت مصدق هنوز در آن هویدا بود، آقای سیف و آقای محمدی اردهالی خاطرات زیادی از دکتر برایمان تعریف کردند که برای من و بقیه همراهان خیلی شنیدنی و جالب به نظر رسید. همان موقع فکر کردم، وقتی این خاطرات برای ما جذاب است، شاید برای نوجوانان و جوانانی که فقط نامی از دکتر مصدق شنیدهاند و احیانأ در پی یک قهرمان ملی و واقعی هستند، شگفتانگیز و حتی باورنکردنی باشد و این شد که به فکر تالیف کتاب افتادم؛ اما آن تعداد خاطره شنیدهشده برای انتشار یک کتاب خیلی کم بود، بنابراین هم کتابهای دیگران خوانده شد و هم با مراجعه به سایتهای اینترنتی معتبر، خاطراتی که نکتهای خاص و موثر داشتند، ثبت شدند. تصورم این بود که هر چه تعداد خاطرات بیشتر باشد، ابعاد مختلفی از شخصیت و زندگی دکتر نشان داده خواهد شد و درنتیجه خواننده با خلقیات و صفات بیشتری از ایشان آشنا میشود، حتی اگر آن صفات، منفی و از زبان مخالفان مطرح شده باشد، زیرا به هرحال خواننده حق دارد که واقعیت را بداند، حتی درباره مردانِ موثرِ تاریخِ سرزمینش.
ناگفته نماند که تعداد کتابها خیلی بیشتر بود و خاطرات جمعشده بیش از ۲۰۰ مورد، ولی نیازی به تکرار مکررات نبود؛ مثلا درباره حاضرجوابی دکتر، با آنکه سه مورد خاطره یافت شد، فقط یکی از آنها (منارجنبان اصفهان، قرنهاست میجنبد!) را انتخاب و ثبت کردیم.
آیا صرفا هدف جمعآوری داشتید یا این اثر حرف تازهای هم برای گفتن دارد؟
نه! البته قصد که فقط جمع آوری نبود؛ گرچه هدف اولیه همین بود، ولی خیلی زود و طی مدتی که خاطرات یافت و ثبت میشد، خود بهخود نکاتی به ذهن میرسید که هدف اولیه در حاشیه قرار گرفت.
در واقع «آشنایی نوجوانان و جوانان»، و حتی «آشتی بزرگسالان» با مصدق هدف بعدی شد.
کار که کمی جلوتر رفت، ناخواسته خاطرات طوری تنظیم شد که گویی تلنگری است به سیاستمدارانی که بسیار مدعی هستند ولی در عمل، هیچ. این مورد طوری مرا به خود مشغول کرده بود که هر خاطرهای یافت میشد، با خود میگفتم: «تفاوت از زمین تا آسمان است!» فکر کنید: شخص دوم مملکت به منظور یک هدف سیاسی – اقتصادی وارد کشوری میشود و برای درمان در بیمارستان بستری؛ پس از مدتی وقتی متوجه میشود که بیمارستانِ پرهزینهای را انتخاب کرده، به بهانهای خود را زودتر از روز مقرر مرخص میکند و با آنکه ویزیت و اجرت معاینه دکترها برایش رایگان میشود، ولی با پول شخصی و حتی با قرض، به طور کامل (حتی ویزیت دکترها را هم به گونهای) تسویه میکند. لطفا توجه کنید: «با پول خودش تسویه میکند، نه از جیب دولت!!!»
مورد دیگری که شاید خیلی زود یکی از اهداف مهم این کتاب شد، این بود که فکر نکنیم در ایران، دیگر افرادی مثل امیرکبیر نداریم، داریم، اما فقط امیرکبیر مورد اقبال قرار گرفت.
نه من و نه هیچ ایرانیِ دیگری منکر خدمات و آثار بهجامانده از امیرکبیر نیستیم، اما بنده شخصا نمیتوانم بپذیرم که دکتر مصدق چیزی کمتر از امیرکبیر باشد.
اگر همه چیز و همه کس را قربانی اهداف و نظر و سیاستبازیهای خود نکنیم، خواهیم دید که فقط یک موضوع «نفت مصدق» قد و قامت ایشان را چنان بالا و والا نگه میدارد که شاید کمتر کسی حتی به شانههایش برسد!
بهنظر میرسد سالشماری که از زندگی دکتر مصدق فراهم آوردهاید، کامل باشد. آیا این تلقی درست است؟
راستش هدف ما نیز همین بود، و تعداد کتاب و مراجعی که برای این کار استفاده شد، شاید بیش از منابع مورد نیاز برای جمعآوری خاطرات بود. گاهی کار را تمامشده فرض میکردیم، اما ناگهان نکتهای یا اقدامی با تاریخ به دستمان میرسید که پس از تایید از طرف دوستان، وارد سالشمار میشد. چقدر خوشحالم اگر نظر خوانندگان هم این باشد که سالشمار نسبتأ کاملی منتشر شده است.
یکی از نکات جالب توجه این اثر، فراهمآوریِ همه شعرهایی است که در همه این سالها، مفاخر شعر و ادب ایران درباره دکتر مصدق سرودهاند. درباره این بخش بگویید.
اجازه بدهید موضوعی را که گاهی سخت ناراحتم میکرد، اینجا برایتان بازگو کنم: متاسفانه سالها چهره دکتر مصدق را چنان تیره و مبهم و عجیب و وحشتناک نشان دادند که گاهی از کسانی که حتی بویی از سیاست و اقتصاد و جامعه نبردهاند، حرفهایی میشنوم که جز اهانت و بدخواهی نسبت به ایشان چیزی نیست؛ و بدتر اینکه بعضی معتقدند: «از ابتدا، هیچکس دلِ خوشی از مصدق نداشته و ندارد و نخواهد داشت!»
درست است که این نظرها در اثر سوءتبلیغهای غرب به وجود آمد، اما چنین توقع میرفت که بعدها چهره واقعی او نمایانده شود. تصورم این بود که وقتی جوانان امروز، و حتی خوانندگانِ میانسال این کتاب که کافی است فقط اندکی با فرهنگ و ادب ایرانزمین آشنا باشند، نام شاعران بلندآوازهای چون احمد شاملو، مهدی اخوان ثالث، سیمین بهبهانی، محمدرضا شفیعی کدکنی و … را میبینند که اشعاری جانسوز برای از دست دادن مصدق سرودهاند، درخواهند یافت که سالهاست غرب درباره این مظلومِ تاریخ ایران چه دروغها که نبافته و خودشان چه اشتباهها که فکر نکردهاند.
ناگفته نماند که شاعران نامآشنای امروز نیز درباره مصدق بسیار سرودهاند و چه مفصل و زیبا، ولی قصد ما توضیح این واقعیت بود که مصدق جز برای دشمنان ایران، همواره و بخصوص در زمان خود و میان اندیشمندان و بزرگان معرفت، محبوب و پاک بوده است.
نکته مهم اینکه برای جلوگیری از تکرار نام شاعر، فقط یک شعر از هر شاعر ثبت شد، به عنوان مثال از استاد بزرگوارم مهدی اخوان ثالث بیش از یک شعر درباره مصدق موجود است که فقط به یک مورد آن بسنده شد.
بعضا عکسهای کتاب کیفیت لازم را نداشت و حتی میتوان گفت عکس تازهای نداشت. نظر خودتان چیست؟
به نکته جالبی اشاره کردید. در واقع عکسهای موجود، همانطور که در منابع کتاب آمده، از سایتها و منابع معتبر برداشت شده و اتفاقا کیفیت قابل قبولی هم دارند، و بنده اینطور فکر میکنم که این اُفت کیفیت، یا مربوط به بخش لیتوگرافی است یا بهخاطر نوع کاغذ مورد استفاده.
اما اینکه عکسها جدید نیست به این دلیل است که از آن دوره، تعدادی عکس گرفته شده و همان تصاویر دست به دست چرخیده تا به من و احیانا به بعد از من خواهد رسید؛ البته بهجز یکی دو عکس که از آلبوم خصوصی دوستان امانت گرفته شد و احتمالا کمتر دیده شده است.
ناگفته نماند که عکسهای این کتاب فقط برای آنکه سندی برای موضوعات مطروحه در کتاب باشد، آمده است، وگرنه این عکسها بارها و بارها دیده شده و برای کسانی که کتابهایی درباره دکتر مصدق خواندهاند، بسیار تکراری است.
امسال هفتادمین سال ملی شدن صنعت نفت ایران است. تصور میکنید چرا هنوز هم نام آن نخستوزیر مردمی ایران بر سر زبانهاست و بهاصطلاح خریدار دارد و هرگاه کتابی درباره او منتشر میشود، دست به دست میچرخد؟
متاسفانه ما مثل بچههایی هستیم که از پدر، پول توجیبی، پول خرید خانه و ماشین و تفریح و ویلا و سفر داخل و خارج و… میگیریم، ولی باز وقتی دور هم جمع میشویم و پیش دوستانمان میرویم، از پدرمان بد میگوییم… ما فرزندان قدرنشناسی هستیم.
دکتر مصدق برای مملکت بسیار مؤثر بود، با کسانی مخالفت کرد که اگر دست سازش میداد، سالهای سال بود که مستعمرهای آشکار بودیم و حق هیچ اعتراضی هم نداشتیم. ما فقط ملی شدن صنعت نفت را میبینیم که برایمان آب و نانی دارد؛ ولی به قدر همین صنعت نفت هم قدردان نیستیم. پولش را میگیریم و صرف لذتهایمان میکنیم، و در نهایت ۲۹ اسفند که مردم هوش و حواسی برای توجه به مسائل روز ندارد و درگیر کارهای اقتصادی و خانوادگی سال جدید هستند، ملی شدن صنعت نفت را تبریک میگوییم.
بله درست میفرمایید هنوز نام مصدق زنده است و بهخاطر ملی شدن نفت _ البته اگر مصادره نشود _ همچنان نام مصدق زنده مانده ولی کافی نیست؛ نام مصدق را اگر نمیتوان هرروز یادآور شد، لااقل میتوان با ساخت فیلم و سریال و یادآوری نام و اعمالش در کتابهای درسی و تغییر نام خیابانی و یا حتی به خاک سپردنش در آرامگاه ابدی، آنقدر نامش را تکرار کرد که حتی یک کودک دهساله هم بداند این سربلندی و فرار از چنگ استعمارگران پیر و این میراث رو به پایان را مدیون چه کسی هستند. باور کنید اگر همین چند کتاب جسته و گریخته درباره مصدق هم منتشر نشود، کم کم یادبود ۲۹ اسفند طوری انجام میشود که حتی نام مصدق هم از یادها میرود.
محسن نیکبخت در کنار محمود مصدق (نوه دکتر محمد مصدق)
ایسنا/قزوین استاندار قزوین با اشاره به نقش دلالان در بازار مرغ گفت: بالا بودن قیمت مرغ در استانهای البرز و تهران باعث چالش در بازار قزوین شده است و دلالان هم باعث این اتفاقات هستند و مرغ را از قزوین خارج میکنند.
هدایتالله جمالیپور در نشست خبری با اصحاب رسانه که پنجشنبه ۲۸ اسفند در سالن اجتماعات استانداری قزوین برگزار شد، بیان کرد: دولت برای آنکه بتواند سال ۹۹ را مدیریت کند تمام داشتههای خود را به میدان آورد و از سویی دیگر دشمن هم همه ظرفیتهای خود را به میدان آورد تا همبستگی ما را هدف قرار دهد، به طوریکه با استفاده از تخریب سرمایههای داخلی و فاصله انداختن بین مردم و مسئولان و بهرهبرداری از ابزار تحریم اقتصادی به دنبال تحقق اهداف خود بودند.
وی در ادامه تأکید کرد: در این میان مردم علیرغم تمام مشکلات معیشتی در زمین طراحی شده دشمن بازی نکردند و منافع ملی را در نظر گرفتند تا دشمن ناامید شود ضمن اینکه اصحاب رسانه نیز با نگاهی دقیق و تیز به بهترین شکل ممکن رفتار کردند، به خوبی مسیرها را تشخیص دادند و موجب همبستگی و اتحاد بیشتر در استان شدند.
استاندار قزوین در خصوص عملکرد رسانهها در سال ۹۹ در استان قزوین اضافه کرد: عدهای در کشور بدون رعایت انصاف نقد میکنند و به تخریب نظام میپردازند که خوشبختانه در استان قزوین این طور نبود و رسانههای استان در جهت تقویت پایههای نظام حرکت کردند و انتقادات سازنده داشتند.
دخل و خرج قزوین همخوانی ندارد
وی درخصوص اعتبارات و بودجه استان قزوین گفت: علیرغم توانمندی استان متأسفانه بودجه قزوین هیچ تناسبی با ظرفیتها نداشت و در چنین شرایطی مدیریت بسیار سخت بود بنابراین روی بودجه استان تمرکز کردیم تا سازمان برنامهوبودجه را متقاعد کنیم که بودجه استان قزوین با مخارج آن تناسبی ندارد.
جمالیپور تصریح کرد: با رایزنیهایی که داشتیم توانستیم در بودجه ۱۴۰۰ در بخش جاری تغییرات نسبتاً خوبی را ایجاد کنیم؛ امسال توانستیم برای سد نهب که ۱۲ سال معلق مانده بود اعتباراتی جذب و بالاخره طرح را به اتمام برسانیم. برای اتمام و بهرهبرداری از سد بالاخانلو هم اقداماتی انجام شده که امیدواریم تا قبل از پایان دولت به اتمام برسد.
وی بیان کرد: برای حل مشکلات صنعت در استان قزوین از تمام ظرفیت استان استفاده کردیم تا بتوانیم به صورت جدی از تولیدکنندگان حمایت کنیم؛ در همین راستا سعی کردیم مواد اولیهای که در گمرکات بود ترخیص کنیم و در اختیار واحدهای صنعتی قرار دهیم ضمن اینکه مشکلات ارزی هم پیگیری شد.
استاندار قزوین تأکید کرد: برای حل مشکل آب آبیک اعتباراتی را جذب کردیم و در اختیار آب و فاضلاب قرار دادیم و تمام سعی ما این است هرچه زودتر به اتمام برسد.
وی خاطرنشان کرد: مدیریت کردن اقتصاد در استان بسیار سخت بود بهطوریکه مرغ در استانهای همجوار ۳۷ هزار تومان بود اما در قزوین این نرخ را بهسختی در قیمت ۲۳ هزار تومان نگه داشتیم.
این مسئول با اشاره به نقش دلالان در بازار مرغ در قزوین گفت: بالا بودن قیمت مرغ در استانهای البرز و تهران باعث چالش در بازار قزوین شده است و دلالان هم باعث این اتفاقات هستند و مرغ را از قزوین خارج میکنند. در ماههای گذشته ۵۰ تا ۷۰ تن مرغ را روزانه در استان توزیع میکردیم اما تقاضا به جایی رسید که دیروز ۱۹۰ تن مرغ در استان توزیع شد.
وی تصریح کرد: در مدیریت میوه شب عید رویکرد ما منفعتی و سود نیست و فقط کمک به بازار است و سازمان همیاری هم تمام سعی خود را به کار خواهد گرفت که برای مردم دغدغه ایجاد نشود.
جمالیپور درخصوص پرداخت مطالبات کارگران تأکید کرد: میدانیم که مردم مشکل معیشتی و اقتصادی دارند و شرایط کشور در تحریمهای سخت و ظالمانه است اما فعالیت جدی در این امر صورت گرفته است و دولت هم برای پرداخت مطالبات بازنشستگان اقدام کرده است.
ایسنا/لرستان فرماندار خرمآباد از اجرای ۸۰۳ طرح بنیاد برکت در این شهرستان با اعتبار ۳۰۰ میلیارد ریالی خبر داد.
جعفر طولابی ۲۸ اسفند ماه در جلسه کارگروه اشتغال خرمآباد ضمن تشکر از بنیاد برکت برای اجرای طرحهایی در بحث محرومیتزدایی، ایجاد و توسعه اشتغال پایدار در این شهرستان، تأکید کرد: طرحهای بنیاد برکت مایه خیر و برکت بوده است.
وی ادامه داد: در اجرای این طرحها باید توجه به مناطق محروم داشته باشیم، چون هدف بنیاد برکت محرومیتزدایی است و باید مناطق محروم را در اولویت قرار دهیم.
طولابی با اشاره به اجرای ۸۰۳ طرح محرومیتزدایی و ایجاد اشتغال پایدار با همکاری ویژه بنیاد برکت در ۱۴۰ روستای خرمآباد، افزود: برای اجرای این طرحها ۳۰۰ میلیارد ریال هزینه شده و ۸۰۰ فرصت شغلی مستقیم داشته است.
فرماندار خرمآباد با اشاره به اقدامات مناسب بنیاد برکت در این شهرستان، تصریح کرد: سال ۹۸ حدود ۱۱۴ درصد و امسال نیز ۲۴۲ درصد برنامههای این بنیاد برکت در خرمآباد محقق شده و نقش مهمی در محرومیتزدایی داشته است.
وی در ادامه گفت: بانکهای عامل و دستگاههای اجرایی در به ثمر رسیدن این طرحها تلاش زیادی داشتند و اقدامات آنها قابل تقدیر است.
طولابی با تأکید بر بحث آموزش در راستای ایجاد اشتغال، اضافه کرد: آموزش مناسب بسیار کارگشا خواهد بود و باید فعالیتهای این حوزه بیشتر شود.
فرماندار مرکز لرستان توسعه تشکلهای تعاونی را یکی دیگر از اقدامات عنوان کرد و افزود: این موضوع باید به یک فرهنگ تبدیل شود.
وی به شیوع ویروس کرونا و تحریمهای اقتصادی اشاره کرد و گفت: با مشارکت مسئولان و مردم این موضوعات مدیریت شد و امیدواریم در ۱۴۰۰ و سالهای پس از آن نیز این مشارکتها تداوم داشته باشد و منجر به موفقیت شود.
دستورالعمل ستاد خدمات سفر با تاکید بر تشویق نکردن مردم به مسافرت در تعطیلات نوروز ابلاغ شد.
به گزارش ایسنا، طبق اعلام قبلی ستاد ملی مقابله با کرونا و قرارگاه عملیاتی این ستاد (وزارت کشور) در تعطیلات نوروز سفر و تردد به ۴۰ شهر ممنوع است: گچساران (کهگیلویه و بویراحمد)، آبادان، اهواز، بندرماهشهر، دزفول، رامهرمز، شوش، شوشتر، کارون، امیدیه، ایذه، اندیمشک، باغملک، باوی، بهبهان، خرمشهر، دشت آزدگان، شادگان و مسجد سلیمان (خوزستان)، سراب و عجبشیر (آذربایجان شرقی)، ارومیه، چایپاره، ماکو و نقده (آذربایجان غربی)، گلپایگان (اصفهان)، دهلران (ایلام)، دیلم، کنگان و گناوه (بوشهر)، سامان (چهارمحال و بختیاری)، ارسنجان و زریندشت (فارس)، دیواندره (کردستان)، پلدختر و دورود (لرستان)، خمین (مرکزی)، بندر خمیر (هرمزگان)، نهاوند (همدان) و خاتم (یزد). بر همین اساس معاون گردشگری با عنوان رییس ستاد مرکزی هماهنگی خدمات سفر دستورالعملی را با موضوع «مدیریت و برنامهریزی سفرهای مسؤولانه در نوروز ۱۴۰۰» ابلاغ کرد که وظایف و مسؤولیتهای ۲۳ دستگاه در آن مشخص شده است.
در این دستورالعمل تاکید شده است:
تمام دستگاهها موظند در اطلاعرسانیها سیاست عدم تشویق به سفر را به صورت جدی مورد توجه قرار دهند.
رعایت فاصلهگذاری، بهداشت فردی، استفاده از ماسک، شستوشوی دستها و انجام نشدن دید و بازدیدها از اصول مهم بوده که تمام دستگاهها در اطلاعرسانی مد نظر قرار دهند.
تبیین شرایط غیرقابل پیشبینی وضعیتِ شهرها و احتمال ایجاد تغییرات به دلیل روند بیماری از یک سو و ضرورت رعایت الزامات و محدودیتها متناسب با تغییرات از سوی دیگر، از محورهای اصلی بوده که باید توسط تمام دستگاههای اجرایی و در امر اطلاعرسانی به مردم نیز مدنظر و توجه قرار گیرد.
مسافرت «به» و «از» شهرهای با وضعیت نارنجی و قرمز کرونایی ممنوع است.
در شهرهای مقصد گردشگری اجرای دقیق دستورالعملهای بهداشتی ضروری بوده است و در صورت بروز تخلف، کمیته نظارت مراتب را برای اعمال قانون و جریمه انجام میدهد.
ممنوعیت مسافرت «به» و «از» شهرهای با وضعیت نارنجی و قرمز صرفا مربوط به خودرهای شخصی بوده و مسافرت با سیستم حمل و نقل عمومی (هواپیما، اتوبوس و قطار) را شامل نمیشود.
حمل و نقل کالا، سوخت، بار، اقلام ضروری و مواد مشابه شامل ممنوعیت تردد جادهای نمیشود.
وزارت بهداشت، درمان، و آموزش پزشکی و وزارت راه و شهرسازی نسبت به بازنگری پروتکلهای بهداشتی مختص سفر با سیستم حمل و نقل عمومی برای مسافران و اماکن ارائهدهنده خدمات، اقدام و اجرا کند.
وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی مرجع رسمی اعلام تغییر وضعیت شهرها است. بر این اساس، فهرست وضعیت شهرها در دوره زمانی مورد نظر برای یک بار و به صورت ثابت تا پایان تعطیلات اعلام میشود.
چنانچه وضعیت هر یک از شهرهای زرد و آبی در طول ایام تعطیلات تغییر کند (به نارنجی و قرمز) وزارت بهداشت سریعا موضوع را به کمیته امنیتی، اجتماعی و انتظامی ستاد ملی اطلاع میدهد تا محدودیتهای مرتبط با هر وضعت اعمال شود. در این شرایط نیروی انتظامی ضمن جلوگیری از ورود خودروهای جدید به این شهرها (به دلیل تغییر وضعیت) ۷۲ ساعت زمان برای خروج خودروهای شخصی غیربومی موجود در شهرها درنظر میگیرد و از اعمال قانون (جریمه) خودداری میکند.
در صورت تغییر و ایجاد وضعیت خاص و فوقالعاده (از منظر روند بیماری) در هر یک از شهرها و یا استانها، وزارت بهداشت موظف است سه روز قبل از بروز شرایط بحرانی مراتب را به کمیته امنیتی، اجتماعی و انتظامی اعلام کند تا اقدامات لازم انجام شود.
رعایت پروتکلها و دستورالعملهای بهداشتی ابلاغی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی توسط گروههای هدف موضوع ماده ۵ دستورالعمل (شهرهای گردشگرپذیر) و همچنین دستگاههای مسؤول در حوزه اماکن و مراکز خدماتدهنده برابر مصوبه ضروری بوده و براین اساس ستادهای استانی مدیریت کرونا با برگزاری جلسه ویژه نسبت به تدوین راهکارهای اجرایی اقدام لازم را انجام دهند.
کمیته عالی نظارت با همکاری تمام دستگاههای مسؤول نسبت به تشدید اقدامات کنترلی و نظارتی اقدامات مرتبط را انجام دهند.
طرح شهید حاج قاسم سلیمانی در تعطیلات نوروز با هدف بیمارییابی، جداسازی و قرنطینه افراد بیمار یا مشکوک و ارائه خدمات حمایتی استمرار داشته باشد.
اقامت در مدارس و اماکن دولتی همانند قبل در تمام شهرها (با رنگهای قرمز، نارنجی، زرد و آبی) ممنوع است.
برپایی چادر مسافرتی در بوستانها، پارکها و مراکز تفریحی در همه شهرها (با رنگهای قرمز، نارنجی، زرد و آبی) ممنوع است.
اقامت در کمپهای جنگلی در همه شهرها (با رنگهای قرمز، نارنجی، زرد و آبی) ممنوع است.
از تردد خودروها و سرنشینان آنها که دارای تست مثبت کووید هستند توسط نیروی انتظامی برابر گزارش وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی جلوگیری میشود.
تورها و فعالیت خودروهای مرتبط با آنها توسط وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی در چهارچوب طرح جامع مدیریت هوشمندِ محدودیتها صرفا در شهرهای آبی و زرد برگزار میشود.
وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی برای اطلاعرسانی لازم به اماکن گردشگری و اقامتی در خصوص رعایت الزامات طرح جامع مدیریت هوشمندِ محدودیتها اقدام کند و همچنین روی اجرای دستوالعملهای بهداشتی مرتبط نظارت لازم را انجام دهد.
ستادهای استانی مدیریت بیماری، مسؤول نظارت عالیه بر اجرای مفاد دقیق این دستورالعمل و رعایت پروتکلهای بهداشتی ابلاغی هستند.
ستاد تسهیل خدمات نوروزی در چهارچوب سیاستهای کلی ابلاغی و تدابیر ستاد استانی مدیریت کرونا اقدامات لازم را پیگیری و اجرایی میکند.
ستادهای استانی از شکلگیری تجمعات و اجتماعات در شهرهای قرمز و نارنجی جلوگیری کنند.
در این دستورالعمل وظایف هر یک از دستگاهها به تفکیک مشخص شده است؛ وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی، وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، نیروی انتظامی، صدا و سیما، وزارت راه و شهرسازی، دادستانی کل کشور، ستادهای استانی مدیریت کرونا، اتاق اصناف ایران، اداره کل تعزیرات، جمعیت هلال احمر و اورژانس کشور از جمله اعضای این ستاد هستند.
خدمات حمل و نقل، امداد و نجات، خدمات انتظامی، امنیتی و ترافیک شهری، هماهنگی امور شهرداریها و دهیاریها، برنامهریزی و آمار، خدمات اسکان و رفاه، نظارت و تنظیم بازار، سلامت و محیط زیست، اطلاعرسانی، تبلیغات، امور فرهنگی و فضای مجازی و ارزیابی عملکرد و رسیدگی به شکایات نیز از جمله کمیتههای تخصصی و تابع این ستاد به شمار میآیند.