با ما همراه باشید

علمی پزشکی

نمک طول عمر را افزایش می‌دهد؟

منتشر شده

در

نمک طول عمر را افزایش می‌دهد؟

«توصیه کردن در این‌ باره سخت است. نمی‌دانم می‌توانیم بگوییم که مصرف نمک باعث افزایش طول عمر می‌شود یا نه. اما نتایج پژوهش ما این را نشان می‌دهد.»

فرادید نوشت: «توصیه‌های رسمی درباره مصرف نمک به‌وضوح می‌گویند، نمکِ زیاد برای سلامتی شما مضر است. این توصیه‌ها می‌گویند، نمک فشار خون و احتمال دچار شدن به بیماری‌های قلبی-عروقی و سکته قلبی و مغزی کشنده را افزایش می‌دهد.

یک نظریه می‌گوید که نمک زیادی باعث احتباس آب در خون می‌شود، روی رگ‌های خونی فشار وارد می‌کند و فشار خون را افزایش می‌دهد. بر همین‌ اساس توصیه می‌شود که بزرگسالان روزانه کمتر از ۶‌گرم نمک، معادل یک قاشق چای‌خوری سرپر، مصرف کنند. پایبند ماندن به این قانون، وقتی متوجه می‌شوید که برای مثال ۲‌تکه نان به تنهایی حاوی ۱‌گرم نمک است، آسان نیست.

سازمان بهداشت جهانی می‌گوید با کاهش مصرف نمک به کمتر از ۵‌گرم در روز می‌توان از ۲.۵‌میلیون مرگ در سال در سراسر جهان پیشگیری کرد. بسیاری از کشورها متعهد شده‌اند که تا سال ۲۰۲۵ به این هدف دست پیدا کنند. کشورهایی مانند انگلستان برای پیشگیری از مصرف نمک در حدود ۶‌درصد مالیات به غذاهای شور مانند گوشت‌های فراوری‌شده اضافه کرده‌اند.

اما اکنون پرسش‌هایی مطرح است درباره این که آیا واقعاً نمک برای همه ما بد است؟ این تردیدها بعد از مقاله‌ای که اخیراً در نشریه «یوروپین هارت» منتشر شد، قوت بیشتری پیدا کرده است. نویسنده این مقاله که پیش‌ از این خود از طرفداران کم کردنِ مصرف نمک بوده است؛ می‌گوید نتایج این پژوهش خودش را نیز «شگفت‌زده» کرده است.

به‌ طور خلاصه این پژوهش نتیجه‌گیری کرده است که مصرف بین ۱۰ تا ۱۲ ‌گرم نمک در روز می‌تواند طول عمر را افزایش دهد.

نتیجه‌گیری این تحقیق که هدایت آن را پروفسور فرانز مِسِرلی، متخصص قلب در مرکز قلب سوئیس وابسته به دانشگاه برن بر عهده داشت، خود او را هم شگفت‌زده کرده است.

او می‌گوید: «در تمام طول زندگی‌ام مثل یک مبلغ مذهبی کاهش مصرف نمک را توصیه می‌کردم. همیشه این را به بیمارانم می‌گفتم و مقاله‌هایی منتشر کرده‌ام که در آن گفته‌ام برای کاهش فشار خون و داشتن فشار خون طبیعی باید مصرف نمک را کم کنید.»

در سال ۲۰۱۸، از مسرلی دعوت شد تا یک سرمقاله در نشریه لنست بنویسد و در آن درباره مقاله‌ای که محققان کانادایی بعد از مشاهده ۹۴۳۷۸ بزرگسال بین سنین ۳۵ تا ۷۰‌سال از ۱۸ کشور دنیا و به مدت ۸ سال به نگارش درآورده بودند، نظر بدهد.

محققان در این پژوهش به این نتیجه رسیده بودند که مصرف نمک با بیماری‌های قلبی-عروقی و سکته مغزی مرتبط است، اما فقط در جوامعی که مصرف نمک به بیش‌از ۱۲.۵‌گرم در روز برسد.

آنها نتیجه‌گیری کرده بودند که «استراتژی‌هایی که مصرف نمک را در این جوامع، و نه همه جوامع، کاهش دهد می‌تواند درست باشد.»

مسرلی می‌گوید نتایج این پژوهش باورهای او را به چالش کشید. او می‌گوید: «از خودم پرسیدم این توصیه‌ای که می‌گوییم مصرف نمک را کم کنید از کجا ناشی شده است؟ هیچ شواهدی که من را متقاعد کند این ایده درست است، پیدا نکردم. بنابراین به همکارانم گفتم: «نگاه کنید، اگر نمک باعث بیماری‌های قلبی-عروقی و مرگ می‌شود، پس مصرف زیاد آن می‌تواند خطرناک باشد. بنابراین، بیایید همبستگی بین متوسط طول عمر، مرگ‌ومیر و مصرف نمک را در سراسر جهان بررسی کنیم.»

مسرلی و همکارانش در لهستان، سوئیس و آمریکا مصرف نمک و متوسط طول عمر را در ۸۱‌ کشور جهان بررسی کردند. ارقام مربوط به میزان مصرف نمک از تحقیقاتی به دست آمد که در سال ۲۰۱۳ در نشریه بی‌ام‌جِی منتشر شده بود.

از آنجا که افزایش نمک غذایی به عنوان عاملی خطرناک برای بیماری قلبی-عروقی و مرگ زودهنگام در نظر گرفته شده بود، پیش‌بینی می‌شد که رژیم‌های غذایی حاوی نمک زیاد باعث کوتاه شدنِ طول عمر شوند.

مسرلی می‌گوید: «اما با کمال شگفتی متوجه شدیم که مصرف بیشتر نمک باعث افزایش طول عمر افراد شده بود.»

این تحقیق به چرایی این مسئله نپرداخته است. اما پروفسور مسرلی و همکارانش نتیجه‌گیری کرده‌اند که «یافته‌های آنها این ایده که مصرف سدیم خوراکی باعث کوتاه شدن عمر یا مرگ زوهنگاهم می‌شود را نقض کرده است.»

مسرلی می‌گوید: «توصیه کردن در این‌ باره سخت است. نمی‌دانم می‌توانیم بگوییم که مصرف نمک باعث افزایش طول عمر می‌شود یا نه. اما نتایج پژوهش ما این را نشان می‌دهد.»

او می‌افزاید برخی حقایق را نمی‌توان نادیده گرفت. «زنان در هنگ‌کنگ بالاترین طول عمر را در جهان دارند. آن‌ها به‌ طور متوسط ۸۷ سال عمر می‌کنند و این زنان به‌ طور متوسط ۵۶‌کیلوگرم وزن دارند و ۹‌گرم نمک در طی روز مصرف می‌کنند.»

«اگر میزان مصرف نمک روزانه آنها را به نسبت وزن تعدیل کنیم، مصرف نمک آنها ۲‌ برابر نمکی است که یک مرد متوسط آمریکایی مصرف می‌کند. با این حال طول عمر آنها همچنان طولانی‌تر از طول عمر یک مرد متوسط آمریکایی است.»

به‌ نظر می‌رسد که این تحقیق از ادعایی که دکتر جیمز دینیکولانتونیو، متخصص قلب، در سال ۲۰۱۷ در آمریکا مطرح کرد، حمایت می‌کند. او بعد از مروری بر ۵۰۰‌ مقاله درباره مصرف نمک، فشار خون و بیماری قلبی، نتیجه‌گیری کرد که «بسیاری از ما نیازی نداریم مصرف نمک را کاهش دهیم. در حقیقت، برای بسیاری از ما مصرف نمک بیشتر برای سلامتی یک مزیت محسوب می‌شود.»

دینیکولانتونیو کشف کرد که «تقریباً ۸۰‌درصد از افرادی که فشار خون طبیعی [برای مثال کمتر از ۸۰/۱۲۰ mmHg]دارند، در اثر مصرف نمک فشار خون‌شان افزایش پیدا نمی‌کند. حتی در بین افرادی که فشار خون بالا دارند، ۵۵‌درصد کاملاً در برابر اثرات نمک در افزایش فشار خون، مصون هستند.»

«خیلی چیزها از قبیل ورزش کردن، کافئین، برخی داروها و تعداد زیادی از بیماری‌ها بدن را از نمک خالی می‌کند. ارائه توصیه‌های عمومی مانند این که همه باید رژیم غذایی کم‌نمک مصرف کنند، مفید نیست.»

«ما ورزش می‌کنیم که سلامتی‌مان را افزایش دهیم، پس اگر در حین ورزش عرق می‌کنیم و از طریق عرق نمک بدن دفع می‌شود، نباید به کسی که ورزش می‌کند بگوییم که مصرف نمک را به اندازه سایرین کم کند. این کار می‌تواند به کاهش نمک در بدن منجر شود.»

«بعلاوه، کمبود نمک می‌تواند ضربان قلب، هورمون استرس و سطح هورمون انسولین، را افزایش دهد. پس کم کردنِ نمک می‌تواند خطرات بیشتری برای بدن داشته باشد.»

این ایده که سهم کمی از جمعیت «به نمک حساسیت دارند» و اکثراً نسبت به اثرات منفی آن مصونیت دارند، دهه‌هاست که وجود دارد.

یک همه‌گیرشناس سرشناس انگلیسی، تیم اسپکتور، می‌گوید، آن چه در مورد میزان مصرف بسیاری از مواد غذایی وجود دارد آن است که این مقدار بر اساس یک آدم متوسط سنجیده شده است. «هیچ‌کس متوسط نیست و با این‌ حال همه داروها و مواد غذایی یک زن یا مرد متوسط را در نظر گرفته‌اند و بر اساس نیاز آنها، میزان مصرف مواد غذایی را تعیین کرده‌اند. در مورد نمک هم همین‌طور است. سهم اندکی از جمعیت نسبت به نمک حساسیت دارند، اما بقیه اصلاً حساسیتی نسبت به آن ندارند.»

او می‌گوید: «بدن هر فردی به نمک متفاوت پاسخ می‌دهد. تحقیقات زیادی وجود دارد که نشان می‌دهد برخی از افراد واکنش‌های شدیدتری به نمک نشان می‌دهند و در واقع به نمک حساسیت دارند.» او می‌گوید درست است که چنین نظریه‌ای خیلی جنجالی است اما هر روز بیشتر بر سر آن توافق می‌شود.

انجمن قلب آمریکا در سال ۲۰۱۶ مقاله‌ای منتشر کرد که می‌گفت حساسیت به نمک به ژن‌ها مرتبط است. یک تحقیق که در سال ۲۰۱۱ بروی ۷۴۰۰۰ اروپایی انجام و نتایج آن در نشریه ژنتیک نیچر منتشر شد، نشان داد که ۶ مکانیزم ژنتیکی مجزا در فشار خون دخیل است.

اما موضوع آن است که تشخیص افراد حساس به نمک یک چالش است. به هر حال پروفسور اسپکتور می‌گوید: «آن چه ما نیاز داریم رویکردهایی است که رژیم‌های غذایی را به صورت انفرادی تهیه می‌کنند و یک رژیم غذایی عموی برای یک فرد تجویز نمی‌کنند.»

اسپکتور به نقل از ۱۸۵ مقاله‌ای که در سال ۲۰۱۷ درباره ارتباط بین کاهش نمک و فشار خون انجام شده است، می‌گوید: «در افرادی که فشار خون طبیعی دارند، کاهش نمک به یک‌چهارم یک قاشق چای‌خوری در روز [معادل ۷‌گرم] فقط منجر به ۲‌درصد کاهش در فشار خون سیستولیک – فشار در رگ‌های خونی در زمان انقباض قلب – شد.

اسپکتور نتیجه‌گیری می‌کند که «چنین کاهش اندکی ما را با این پرسش مواجه می‌کند که آیا حذف نمک از رژیم غذایی و دنبال کردنِ رژیم غذایی بی‌نمک واقعاً ارزش دارد؟»

پس آیا باید رژیم نمکین را دنبال کنیم؟

«به‌هیچ عنوان!» این را پروفسور گراهام مک‌گرگور، متخصص پزشکی قلب و عروق در لندن و یکی از بنیان‌گذاران اقدام برای کاهش مصرف نمک می‌گوید. او دو دهه گذشته را صرف برگزاری کمپین‌های موفق برای کاهش مصرف نمک در انگلستان کرده است.

او می‌گوید: «این بیانیه که کاهش مصرف نمک، به مقدار ناچیزی باعث کاهش فشار خون در جمعیت می‌شود، نشان‌دهنده آن است که فهم نادرستی از همه‌گیری وجود دارد.»

«فارغ از اینکه برخی از افراد ممکن است به نمک حساسیت داشته باشند، کاهش مصرف نمک در کل جمعیت می‌تواند باعث حفظ جان بسیاری از افراد شود.»

پروفسور مک‌گرگو می‌گوید، هیچ تردیدی نیست که «تغییرات کم در مصرف نمک در کل جمعیت می‌تواند اثرات بزرگ داشته باشد.»

نخستین‌ بار پروفسور جافری روز، همه‌گیرشناس در مدرسه بهداشت و طب گرمسیری، در لندن نشان داد که کاهش مصرف نمک به مقدار کم برای کل جمعیت بسیار سودمند است. او در سال ۱۹۹۸ نمونه ادرار ۱۰۰۰۰ نفر را در ۵۲ مرکز در سراسر جهان بررسی کرد تا میزان دفع نمک را طی ۲۴‌ساعت اندازه‌گیری کند. او سپس در مقاله‌ای که در بی‌ام‌جی منتشر شد اعلام کرد «پژوهش انجام‌شده نشان داد که ۲‌میلی‌متر کاهش فشار خون در کل جمعیت، در مقایسه با داروهای ضدفشار، اثر قوی‌تری در کاهش موارد سکته و حمله قلبی دارد.»

تحقیق مشابه دیگری که توسط پروفسور مک‌گرگور و همکارانش با مشارکت ۱۲۰۰۰ نفر و ۱۳۳ آزمایش انجام شد، نشان داد که کاهش مصرف نمک، حتی در بین کسانی که فشار خون طبیعی داشتند، باعث کاهش فشار خون شده است؛ و هرچه مقدار نمک کم‌تر شده، فشار خون نیز پایین‌تر آمده است.

تحقیقی که در سال ۲۰۰۸ در انگلستان انجام شد نیز نشان داد کاهش مصرف نمک ۶۰۰۰‌ مرگ در سال در اثر بیماری‌های قلبی-عروقی را کاهش داده است.»

منبع:ایسنا

ادامه مطلب
برای افزودن دیدگاه کلیک کنید

یک پاسخ بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

اجتماعی

تعطیلات ۶ روزه پایتخت و گیر افتادن مازندران در برزخ دلتا!

منتشر شده

در

توسط

تعطیلات ۶ روزه پایتخت و گیر افتادن مازندران در برزخ دلتا!

 در حالیکه این روزها مازندران در وضعیت قرمز کرونایی به سر می‌برد، تعطیلات چند روزه تهران و البرز موجب شده تا حجم بسیار زیادی از مسافران خود را به این استان و به ویژه سواحل برسانند و این استان بار دیگر، به سمت بحرانی شدن کشانده است.

یکی از علت های مهم تعطیلات چند روزه پایتخت در خانه مردم و قطع زنجیره انتقال بوده اما گویی همه منتظراین تعطیلات بودند تا خود را از تهران به هر روشی حتی با پرداخت جریمه های سنگین به مازندران برسانند. از طرفی شاید نبود برخورد قاطع در ورودی های این استان به این موضوع دامن زد و شاید با این هجم ازمسافر طی چند هفته آینده رنگ خطه سبز نقشه ایران روبه سیاهی برود.
سید عباس موسوی رئیس دانشگاه علوم پزشکی مازندران از اشغال بودن تمام بخش‌های بیمارستانی مازندران با شیوع بسیار بالای ویروس هندی کرونا “دلتا” در این استان خبر داد و گفته که موج بزرگی از عادی‌انگاری‌ها و کاهش شدید سطح رعایت شیوه نامه‌های بهداشتی را در استان شاهد هستیم.
به گفته رئیس دانشگاه علوم پزشکی مازندران علیرغم تمامی هشدارها متاسفانه شاهد افزایش چشمگیرتعداد بیماران کرونایی هستیم که باعث شده تا کادر درمان بسیار خسته و آسیب‌پذیر شود.
چندی پیش دکتر سیمین بابایی سخنگوی دانشگاه علوم پزشکی مازندران به ایسنا گفته بود که سوش غالب در مازندران دلتا و هندی است و تقریبا می توان گفت ابتلای افراد در حال حاضر به همین سوش است.
علی کریمی فیروزجایی در جلسه مجمع نمایندگان مازندران با خبرنگاران گفته بود که مسئولیت بالا رفتن آمار مبتلایان کرونا در شمال طی هفته های آینده با وزارت کشور است.
نماینده مردم بابل در مجلس شورای اسلامی از کوتاهی وزارت کشور در ممانعت از ورود سیل‌آسای مسافران به استان‌های شمالی در تعطیلات کرونایی انتقاد کرد و گفت که وزارت کشور از اهرم های در اختیار برای کنترل مبادی ورودی استانهای شمالی در چند روز اخیر استفاده نکرده است.
وی در ادامه سخنان خود بیان کرد که وزیر کشور به خاطر کوتاهی در ایفای وظایف قانونی و ناتوانی در برخورد با ناقضان پروتکل های بهداشتی باید پاسخگو باشدواز طریق مجاری قانونی کوتاهی وزارت کشور و سایر مسئولان در جلوگیری از سفر پایتخت نشینان به شمال کشور در تعطیلات کرونایی پیگیری خواهد کرد.

هرچند براساس تصمیم ستاد کرونا و شرایط خاص  تمامی طرح‌های دریا و تفریحات دریایی، ایستگاه تفریحات دریایی، پلاژها تعطیل شده‌ است اما متاسفانه هجوم مسافران به سواحل،تفرجگاه ها و عدم استفاده از ماسک و کاهش رعایت پروتکل های بهداشتی با تحلیل اینکه در ساحل و فضای بازکرونا نمی گیریم، وضعیت این استان را در شرایط بسیار نگران کننده ای قرار داده است و بدتر از آن پس از اتمام این تعطیلات ۱۰۰درصد شمار مبتلایان به ویروس کرونا روز به روز بیشتر می شود و نگرانی دو چندان مسئولان بهداشتی و درمانی این استان شده است.

منبع: ايسنا

ادامه مطلب

استانها

ابتلای ۴۰۷ نفر به کرونا ویروس و دو فوتی در لرستان

منتشر شده

در

توسط

 ابتلای ۴۰۷ نفر به کرونا ویروس و دو فوتی در لرستان

 دبیر ستاد مبارزه با کرونا دانشگاه علوم پزشکی لرستان از ابتلای ۴۰۷ نفر به کرونا ویروس در استان خبر داد.

مریم کوشکی امروز سوم مرداد ماه در جمع خبرنگاران اظهار کرد: از ابتدای شیوع ویروس کرونا تاکنون ۴۰۴ هزار و ۶۴۰ نمونه تست ارسالی انجام شده است.

وی تصریح کرد: از این تعداد ۳۹۹ هزار و ۸۱۵ نمونه تست جواب داده شده که ۱۲۹ هزار و ۱۵۵ نمونه تست مثبت بوده است.

معاون بهداشتی و دبیر ستاد مبارزه با کرونا دانشگاه علوم پزشکی لرستان خاطرنشان کرد: متأسفانه تاکنون بر اثر بیماری کرونا ویروس ۱۹۷۰ نفر در استان جان خود را از دست داده‌اند.

کوشکی یادآور شد: میزان موارد بستری و مشکوک در بیمارستان‌های استان  ۶۰۸ نفر گزارش شده است.

به گزارش ایسنا و براساس آمار فوق، تاکنون  ۴۰۷ مورد ابتلای جدید به کرونا ویروس و دو فوتی در استان گزارش شده است.

منبع: ايسنا

ادامه مطلب

سلامت

وزارت بهداشت مسئول واردات واکسن کرونا نیست

منتشر شده

در

توسط

وزارت بهداشت مسئول واردات واکسن کرونا نیست

وزیر بهداشت ضمن تشریح وضعیت بیماری کووید ۱۹ در کشور تاکید کرد: وزارت بهداشت مسئول واردات واکسن کرونا نیست. کار وزارت بهداشت مدیریت بیماری و تزریق واکسن است ولی ما به دلیل نیاز مبرم مردم و از آنجا که فشار نهایی به شکل بیماران بستری و عدم قطع زنجیره انتقال بر دوش خودمان بود، اقدامات گسترده در زمینه تامین واکسن انجام دادیم.

به گزارش ایسنا دکتر سعید نمکی در حاشیه دیدار با رییس موسسه فینلای کوبا درباره روند پیشرفت پروژه مشترک ساخت واکسن گفت: نشست مشترکی در ارتباط با واکسن تولید مشترک ایران و کوبا در انستیتو پاستور داشتیم و دیدگاه‌های علمی مبادله شد. اثربخشی واکسن و اقداماتی که در کارآزمایی بالینی داشتیم، بررسی شد. این واکسن می‌تواند به عنوان یکی از واکسن‌های بسیار موفق در دنیا عمل کند.

وی افزود: نکته دیگری که بر آن بحث کردیم این بود که این ویروس کاملا با اجدادش متفاوت است و موتاسیون‌های پیاپی خواهیم داشت و نباید فکر کنیم به سادگی و به زودی دنیا از شر این ویروس خلاص می‌شود. بنده اعلام کردم که برآورد ما این است که موتاسیون‌های این ویروس به قدری شدید خواهد شد که شاید در آینده هیچ قسمتی از ویروس موتاسیون یافته هیچ‌ شباهتی با ویروس اولیه ووهان نداشته باشد. از این رو موسسات علمی در سراسر جهان به‌ویژه ما و کوبا که کار مشترک می‌کنیم باید خود را برای واکسن‌هایی که با واکسن‌های امروز شاید هیچ تشابهی نداشته باشند، آماده کنیم و مقرر شد این حرکت عالمانه و مستمر پیگیری شود.

نمکی درباره واکسن کرونا اظهار کرد: مدت‌ها توقف و بدعهدی از سوی کسانی که قرار بود به ما واکسن بدهند به ما تحمیل شد. اصحاب رسانه بررسی کنند که در کدام کشور وزارت بهداشت مسئولیت واردات واکسن دارد؟ کار وزارت بهداشت مدیریت بیماری و تزریق واکسن است ولی ما به دلیل نیاز مبرم مردم و از آنجا که فشار نهایی به شکل بیماران بستری و عدم قطع زنجیره انتقال  بر دوش خودمان بود، اقدامات گسترده انجام دادیم و قراردادهای زیادی بستیم و تولید داخل را هم به شکل قابل توجه دنبال کردیم.

نمکی درباره تولید واکسن ایرانی، تاکید کرد: خوشبختانه اثرات خوبی گرفتیم گرچه بعضا تاخیرهایی داشتیم که طبیعی است. ما می‌خواستیم یک راه ۲۰ ساله را در عرض یک سال طی کنیم. در رابطه با تولید واکسن در حال رسیدن به نقطه خوبی هستیم. واکسن کووایران برکت از این هفته حدودا هفته‌ای یک میلیون و ۲۰۰ هزار دُز به ما تحویل خواهد داد و ماه آینده تولیدات افزایش خواهد یافت و واکسن پاستور هم در حال پیوستن به مجموعه است. واکسن اسپوتنیک تحت لیسانس در ایران دارد خود را به تولید ۲ میلیون دُز در ماه می‌رساند و نتیجه تست‌های آن را مرکز تحقیقات گامالیا تایید کرد.

وی در ادامه اظهار کرد: درمورد واکسن‌های وارداتی هم روند دنبال می‌شود و ما قول می‌دهیم که افراد بالای ۶۰ سال و بیماران خاص و صعب‌العلاج را واکسینه کنیم. بنده ابلاغ کرده بودم استان‌هایی مثل خوزستان و سیستان و بلوچستان، بوشهر و هرمزگان و خراسان جنوبی به عنوان جاهایی که مدخل ورود ویروس دلتا از کشورهای همسایه هستند را ۵۰ سال به بالا را واکسینه کنند که مجدد ابلاغ کردیم گروه سنی در این شهرها به ۴۸ تا ۵۰ سال برسد و در استان‌های دیگر ۵۸ تا ۶۰ ساله‌ها برای واکسیناسیون بیایند به علاوه اینکه از پیش اعلام کرده بودیم جزایر خلیج فارس به جز کیش و قشم و عشایر کوچ‌رو از ۱۸ سال به بالا واکسینه شوند. در عین حال آماری از بیماران دیابتی بالای ۱۸ سال بویژه افراد وابسته به انسولین خواستم تا واکسیناسیون آنان هم انجام شود.

وزیر بهداشت افزود: ان‌شاءالله واکسیناسیون سایر افراد پرخطر مثل رانندگان تاکسی، اتوبوس، مترو، آژانس‌ها، هواپیما و…  ومعلمان، اساتید دانشگاه‌ و… را در مرداد ماه آغاز کنیم. واکسیناسیون سایر گروه‌های پرخطر مانند افراد دیالیزی و بیماران خاص نیز قرار است، تکمیل شود.

نمکی تاکید کرد: اعلام گروه سنی جدید برای واکسیناسیون به این معنی نیست که برای گروه‌های سنی قبلی جا مانده از تزریق واکسن نداریم. هرکس در گروه سنی بالای ۶۰ سال در استان‌هایی که ۶۰ سال به بالا واکسینه می‌شوند و هرکس در گروه سنی بالای ۵۰ سال در استان‌هایی که بالای ۵۰ سال واکسینه می‌شوند، به ما مراجعه کنند با کمال میل واکسینه خواهند شد. از مردمی که به‌ویژه در مراکز واکسیناسیون تهران معطل شدند بخصوص آنها که نوبت داشتند اما به خاطر ورود بدون نوبت‌ها معطل شدند عذرخواهی می‌کنیم.

وزیر بهداشت درباره شرایط شیوع کرونا در کشوراظهار کرد: ما پیش‌بینی کردیم که بر خلاف ویروس انگلیسی که از مرزهای غربی و شمال غربی ما را گرفتار کرد، ویروس هندی ما را از مرز جنوب شرق، جنوب و شرق گرفتار می‌کند. در این میان اتفاقاتی که در کشور افغانستان رخ داد هم ترددها را تشدید و چرخش ویروس را تسریع کرد.

وی با بیان اینکه رعایت پروتکل‌ها به حداقل رسیده است، گفت: متاسفانه تمام رستوران‌ها در شهرهایی که به ظاهر تعطیل کردیم و قرمز است، باز هستند. با تشکر از عزیزان ناجا اما جاده‌ها باز هستند. در استان مازندران حدود ۲۰۰۰ تخت و در استان گلستان بیش از ۱۰۰۰ تخت برای بیماران کووید۱۹ اشغال شده است این در حالیست که با ارایه خدمت به بیماران سرپایی و در حال تزریق داروی ضد ویروس به شکل بستری موقت، روزی صدها مورد بستری در بیمارستان را کاهش می‌دهیم. اگر از این طرح در پیک چهارم بیماری استفاده نمی‌کردیم، تخت کم می‌آوردیم. مرگ و میرها به اندازه قابل انتظار پیک‌های قبل نبود زیرا واکسیناسیون گروه‌های آسیب پذیر انجام شده بود و در عین حال با کلینیک‌های سرپایی توانستیم از بدخیم شدن حال بیماران و مرگ و میر بکاهیم.

نمکی در پایان اظهارکرد: تاکید ما هنوز بر رعایت پروتکل‌ها و نرفتن به مسافرت و مهمانی است. با اتفاقاتی که در اروپا با بازگشایی پس از واکسیناسیون ۷۰ درصدی رخ داد، دیدید که در چه تله جدیدی افتادند و متوجه شدند واکسن فعلا نمی‌تواند فاصله‌ها را کوتاه کند یا مجوزی برای برداشتن ماسک باشد. همکاران من تحت فشار هستند، در ۵ موج پیاپی نفسشان گرفته شده است و از مردم می‌خواهم به خودشان و کادر درمان رحم کنند. من در این مدت مسئولیتم ابزاری جز تمنا نداشتم و حالا هم از همین ابزار استفاده می‌کنم. تاب‌آوری مردم مهم است اما تاب آوری قشر مظلوم کادر درمان که در این ۱۸ ماه سخت دقیقه‌ای آرامش نداشتند هم بسیار مهم است.

ادامه مطلب

برترین ها